Reuters: Ukrainan onnettomuus vain toimintahäiriö

Ukrainan kaakkoisosissa Zaporizhien ydinvoimalassa on tapahtunut tekninen toimintahäiriö. Ukrainan energiaministerin mukaan häiriö ei ole aiheuttanut vaaraa eikä se ole koskenut voimalan reaktoreita.

Ulkomaat
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka
Zaporizhien ydinvoimala.
Ukrainan kaakkoisosissa Zaporizhien ydinvoimalassa on tapahtunut tekninen toimintahäiriö. Ukrainan energiaministerin mukaan häiriö ei ole aiheuttanut vaaraa eikä se ole koskenut voimalan reaktoreita. Video kuvattu voimalan alueella 1. joulukuuta.

Ukrainassa on tapahtunut toimintahäiriö ydinvoimalassa, kertoo uutistoimisto Reuters. Viranomaisten mukaan häiriö oli tapahtunut voimalan sähkönjakelujärjestelmässä viime viikolla eikä se liittynyt itse voimalatuotantoon.

Perjantaina voimalassa oli tapahtunut oikosulku, joka pysäytti osan voimalan toiminnasta ja aiheutti sähkökatkoksia lähialueilla, kertoi uutistoimisto AFP.

Ranskan ydinturvallisuuslaitos IRSN kertoi, ettei se ollut havainnut poikkeavaa radioaktiivista säteilyä Ukrainassa keskiviikkona ja että vaaraa ei ollut.

Aiemmin päivällä pääministeri Arseni Jatsenjuk kertoi, että Zaporizhien ydinvoimalassa maan kaakkoisosissa olisi tapahtunut onnettomuus. Ukrainan energiaministerin mukaan kyseessä oli häiriö eikä se ollut aiheuttanut vaaraa. Ydinvoimala palaisi normaaliin toimintaansa perjantaina.

– Mitään uhkaa ei ole. Reaktoreiden kanssa ei ole ongelmia, Ukrainan energiaministeri Volodimir Demchyshyn sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Voimalan tiedotteen mukaan säteilytasoissa voimalan ympäristössä ei ollut havaittu muutosta.

Säteilyturvakeskus Stuk kertoi, että se ei ole saanut Ukrainasta tietoa onnettomuudesta.

– Stukille ei ole tullut ilmoitusta, että Ukrainassa olisi tapahtunut onnettomuus ydinvoimalassa. Keskinäisten sopimusten mukaan tällainen ilmoitus pitäisi tulla, jos tilanne on vakava, kertoo Stukin viestinnästä tiedottaja Risto Isaksson.

– Emme tiedä asiasta enempää kuin uutistoimistot kertovat, Isaksson jatkaa.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi, ettei sillä toistaiseksi ollut kommentoitavaa onnettomuustiedoista. Kansainvälisten sopimusten mukaan ydinonnettomuudesta on aina raportoitava IAEA:lle, mikäli onnettomuudella voi olla vaikutuksia muihin maihin.

Lähteet: Reuters, AFP