Grahn-Laasonen ei ottanut vieläkään kantaa soidensuojeluohjelman jatkoon

Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan ministeri pelaa aikaa, jotta asiaa ei ehdittäisi käsitellä tällä hallituskaudella.

Kotimaa
Grahn-Laasonen ja mielenosoittajia kadulla.
Suomen Luonto-Liitto toi keskustelupaikan ulkopuolella oman kantansa soidensuojeluun. Kumisaappaisiin oli kirjattu teksti: "Vauhtia Sanni!" Ympäristöministeri Grahn-Laasonen (kok.) toivotti mielenosoittajat tervetulleiksi sisään keskustelemaan.Jenni Frilander / Yle

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kutsui eri osapuolet keskustelemaan tänään soidensuojelusta. Kannanottoja kuultiin monelta suunnalta. Ainoat naurut yleisöstä irtosivat Suomen metsästäjäliiton puheenjohtajan ja Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajan Lauri Kontron kommentille.

– Suomen suot eivät ole ehtyvä luonnonvara. Suot eivät lopu siihen, että sieltä kaivetaan turvetta, Kontro sanoi.

Itse ministeri ei ottanut vieläkään kantaa miten soidensuojelun kanssa edetään.

– Pyritään nyt keräämään tämän päivän anti yhteen. Ja olen pyytänyt vielä näkemyksiä kirjallisesti, ja hyvin pian palataan, että mitä asialle on tehtävissä, Grahn-Laasonen sanoo.

Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan ministeri viivyttää soidensuojelua tarkoituksella, ettei asiasta ehdittäisi sopia tällä hallituskaudella.

– Tässä on nyt kiireestä kysymys, että halutaanko hallitusohjelman mukaisesti edetä vai ei. On nyt ympäristöministeristä kiinni, haluaako hän viedä tämän ohjelman eteenpäin vai ei, sanoo liiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Ministeri on halunnut aikalisän aikana selvityttää, voisiko uhanalaisia suotyyppejä suojella vapaaehtoistoimin. Metsänomistajien mielestä vapaaehtoisuus olisi hyvä asia.

– Vapaaehtoisella toimintaohjelmalla saadaan parhaat tulokset. Silloin annetaan maanomistajalle ihan aidosti mahdollisuus kertoa haluavatko he olla mukana ohjelmassa, sanoo Metsänomistajien liiton Lnsi-Suomen johtaja Marko Mäki-Hakola.

Luonnonsuojeluliiton mukaan soiden pirstaleisen omistuksen takia täysi vapaaehtoisuus ei toimi soidensuojelussa.

– Jos pirstoutuneessa omistuksessa olevien soiden osalta edettäisiin niin, että sitä yhtä änkyrää 30:stä maanomistajasta, jotka yhtä suota omistaa, kuunneltaisiin enemmän kuin niitä 29:ää, jotka haluaa suojella, niin menetetään sekä suon luontoarvot että tasapuolisuus että kohtuullisuus, Sulkava sanoo.

Grahn-Laasonen laittoi vuosia valmistellun soidensuojeluohjelman jäähylle lokakuussa jatkoselvityksiä varten.

– Meillä on yhteinen tahto, että Suomen uhanalaisia soita suojellaan, mutta on erilaisia näkemyksiä keinoista, miten suojelutavoitteisiin päästään, Grahn-Laasonen sanoo.