Koe uusi yle.fi

Fortum-kauppa ei ratkaise Fennovoiman ydinjätteiden loppusijoitusta

Eurajoen Olkiluodossa toimiva ydinjäteyhtiö Posiva on tähän asti sanonut, että sen ydinjäteluolaan voidaan sijoittaa vain sen omistajien ydinjätteitä. Uudet omistusjärjestelyt eivät automaattisesti tarkoita sitä, että Onkalon ovet aukeaisivat myös Fennovoimalle.

talous
tunnelia louhitaan peruskalliossa
YLE

Fortumin mahdollinen osuus Fennovoiman ydinvoimalasta ei ratkaise Fennovoiman ydinjäteasiaan. Fortum ei aio puuttua toimitusjohtaja Tapio Kuulan mukaan asiaan mitenkään.

– Fennovoiman ja Posivan pitää hoitaa neuvottelut keskenään. Me istumme tässä ikään kuin kahdella tuolilla, mutta emme lähde antamaan ohjeistuksia, Kuula toteaa.

Posiva on toistaiseksi antanut vain omistajilleen luvan sijoittaa ydinjätteitä Olkiluodon maaperään. Posivan omistajia ovat Fortum ja Teollisuuden Voima.

Omistajat päättävät mitä mihinkin sijoitetaan

Fortum ilmoitti eilen, että se on valmis osallistumaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen 15 prosentin osuudella. Tapio Kuulan mukaan ydinjäteasia ei ole noussut esiin yrityskaupan neuvotteluissa.

Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka pitää pohdintaa Fennovoiman jätteiden sijoittamisesta Eurajoelle ennenaikaisina. Hänen mukaansa päätös on kuitenkin omistajien.

– He miettivät, mikä on järkevintä. Mutta Olkiluodon saarelle mahtuu vain tietty määrä jätettä. Omistajien on varauduttava myös tulevaisuuden hankkeisiin.

Tapio Kuula uskoo, että Fennovoiman ydinjätteen loppusijoitus ei tule muodostumaan ongelmaksi. Jos Olkiluodon onkalosta ei löydy tilaa, etsitään Suomesta mahdollisesti paikka uudelle onkalolle.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?