Opettajat kokevat kätensä sidotuiksi: Oppilaan asioista ei saa enää puhua ilman vanhempien lupaa

Laki velvoittaa opettajaa hankkimaan vanhemmilta lupalapun, jos hän aikoo puhua oppilaan asioista terveydenhoitajan, kuraattorin ja psykologin kanssa. Opettajat ovat hämmennyksissä lisääntyneen byrokratian vuoksi.

Kotimaa
Opettaja kirjoittaa liitutaululle
Juha Korhonen / Yle

Koululaisten elämäntilanteista heijastuviin ongelmiin on yhä vaikeampi puuttua, edes koulun seinien sisällä.

Uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki velvoittaa opettajia kysymään suostumuksen vanhemmilta, jos esimerkiksi lapsen masennuksesta aiotaan keskustella koulukuraattorin, terveydenhoitajan tai psykologin kanssa oppilashuoltoryhmissä.

– Opettajilta on kantautunut paljon huolta siitä, saako puhua enää mistään, vai tarvitaanko kaikkeen lupalappu, Opettajien ammattijärjestö OAJ:n lakimies Sanna Haanpää kertoo.

Uusi laki antaa vanhemmille myös mahdollisuuden kieltää lapsen asioista puhumisen oppilashuoltoryhmissä.

Saako puhua enää mistään, vai tarvitaanko kaikkeen lupalappu.

Sanna Haanpää

– Pääsääntöisesti kaikki vanhemmat ovat tähän mennessä suostuneet. Oppilaiden parhaaksihan tätä kuitenkin teemme, heinolalaisen Niemelän koulun rehtori Anu Kauppinen toteaa.

Mistä saa ja mistä ei saa puhua?

Ennen lapseen kohdistuva huoli voitiin viedä oppilashuoltoryhmiin ilman erillisiä lupalappuja. Opettajat voivat kuitenkin edelleen keskustella esimerkiksi rehtorin kanssa kaikesta opetukseen liittyvästä.

Luokkien työrauha ja kurinpito ovat opetuksellisia asioita, mutta lupalappuja tarvitaan, jos aletaan keskustella oppilaiden henkilökohtaisista ja elämäntilanteesta kumpuavista asioista. Ne eivät kuulu lain mukaan ilman lupalappuja käytäviin keskusteluihin.

– Myös äärimmäistä huolta aiheuttavissa tilanteissa opettajat voivat edelleen olla suoraan yhteydessä esimerkiksi koulupsykologiin, jos oppilaan tilanne niin vaatii, OAJ:n lakimies Sanna Haanpää toteaa.

Se ei ole koko opettajanhuoneen asia, jos ”Jari-Pekka” on masentunut.

Lassi Kilponen

Haanpään mukaan opettajia hämmentää kuitenkin rajanveto, mistä saa ja mistä ei saa keskustella ilman erillistä lupaa.

– Kentältä on tullut tietoa, että tarvittava tieto ei liiku. Tämä johtuu siitä, että uusia säännöksiä ei tunneta.

– Huolestuttavaa on se, että epäselvyyksien takia varhainen puuttuminen voi pettää, ja lasta koskevat tärkeät tiedot jäävät byrokratian rattaisiin, Haanpää sanoo.

Lisääntyneet lupalaput ja paperityöt eivät ole kenenkään toiveissa, mutta Lahden opetusjohtaja Lassi Kilposen mukaan tarkoitus on hyvä. Uusi laki parantaa oppilaiden yksityisyydensuojaa.

– Ennen vanhaan opettajanhuoneessa huudettiin kaikki lasten asiat ääneen. Se ei ole koko opettajanhuoneen asia, jos ”Jari-Pekka” on masentunut. Ne ovat perheissä arkaluontoisia asioita.

– Oppilas tulisi kohdata koulussa itsenään, eikä koulussa tarvitse liikkua asioita, jotka eivät suoranaisesti koulunkäyntiin liity, hän lisää.

Alaotsikon ensimmäiseen lauseeseen lisätty sana psykologi 10.12. klo 11.50.