Postijohdolta varovaiset kiitokset Savon jakelukokeilusta: "Jotain uutta on kehitettävä"

Postin kevennetystä jakelusta Varkaudessa ja Leppävirralla on saatu postin johdon mukaan melko hyviä kokemuksia. Yritysten lähettämää postia ei jaettu kolmen kuukauden kokeiluaikana tiistaisin lainkaan. Mukana kokeilussa oli viitisenkymmentä postinjakajaa

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Varkaudessa ja Leppävirralla kokeiltiin syksyn ajan yrityspostin jakamista ainoastaan neljänä päivänä viikossa. Yritysten kirjeet, mainospostit ja ilmaisjakelulehdet jätettiin jakamatta tiistaisin syys–marraskuun aikana.

Postin Itä-Suomen aluepäällikkö Kai Taamin mukaan haasteena kokeilussa oli se, että mitään valmista mallia ei ollut olemassa. Kaikki piti rakentaa kokonaan alusta.

– Työvuoroja kun rakennetttiin, tiistaille oli tietysti pidemmät jakelureitit ja lyhyempi työpäivä. Keskiviikko oli se suurin, joka aiheutti henkilöstössä nurinaa. Se oli kohtuullisen rankka työvuoro, kun tiistain volyymiä siirtyi keskiviikolle. Siitäkin kyllä sitten selvisimme, kun yhdessä mietimme, miten pullonkauloja poistetaan.

Taam ei vielä osaa sanoa, laajeneeko kokeilun mukaiseksi sorvattu malli pysyväksi käytännöksi Itä-Suomessa. Kokeilu toteutettin syys–marraskuun välisenä aikana.

– Nyt keskitymme tulosten läpikäyntiin, on loppuraporttien paikka. Jatkosta ja uusista päätöksistä kuullaan myöhemmin.

Pohjois-Savossa muuta maata parempia tuloksia

Varkauden ja Leppävirran lisäksi kevennettyä jakelua kokeiltiin syksyn aikana myös Riihimäellä, Vantaan Korsossa, Espoon Kivenlahdessa ja Porvoossa. Näiltä paikkakunnilta saadut kokemukset ovat Taamin mukaan huonompia kuin Leppävirran ja Varkauden kokemukset. Varkaudessa ja Leppävirralla kokeilussa kevennettiin perusjakelua, kun Etelä-Suomessa työ oli haasteellisempaa.

Se oli kohtuullisen rankka työvuoro, kun tiistain volyymiä siirtyi keskiviikolle.

Kai Taam

– Alueellisia eroja on ollut, meillä on ollut erilaisia malleja. Etelä-Suomessa osa kokeiluista oli alkuun suunniteltu niin, että jakelu tapahtuu palvelukuljetusten yhteydessä ja oli myös sellaista mallia, että jaetaan postia varhaisjakelun yhteydessä eli ne olivat kohtuullisen haasteellisia. Emme onnistuneet siellä yhtä hyvin mutta saimme kyllä ne kokemukset, mitä haimme.

Taam muistuttaa, että erilaisten kokeilujen takana on postinjakeluun kohdistuva murros. Volyymit laskevat vahvasti sekä kirjeissä että lehdissä, sähköinen korvautuvuus kiihtyy jatkuvasti ja uusia tapoja karsia kuluja on jatkuvasti mietittävä.

– Meidän on pakko hakea uusia toimintamalleja. Enää ei riitä, että optimoimme jatkuvasti reittejä aina uudelleen ja uudelleen. Jotain uutta on kehitettävä, että pystymme turvaamaan laadukkaan postinjakelun myös jatkossa.

Mahdollisiin henkilöstön vähennystareisiin aluepäällikkö Taam vastaa varovaisesti.

– Sen ratkaisee aivan puhtaasti asiakaskäyttäytyminen ja volyymi, mutta näköpiirissä ei ole mitään rajuja vähennystarpeita. Nyt pääpaino on joululiikenteen hoitamisessa.