Tavaraliikenteen rajanylitysajat tulevat jakoon

Vaalimaan rajanylitykseen on mahdollista varata aikoja tästä päivästä lähtien. Rajanylityksen ennakkovarauspalvelu otetaan ensivaiheessa käyttöön vain tavaraliikenteen osalta 15. joulukuuta. Tämän jälkeen tavaraliikenteen kuljettajien on mahdollista ylittää raja Suomesta Venäjälle vain ennakkoajanvarauksen perusteella.

Kuva: Raine Martikainen / Yle

Venäjälle suuntaavan liikenteen ennakkovarauspalvelu otetaan Vaalimaan rajanylityspaikalla käyttöön vuoden vaihteen molemmin puolin.

Tavaraliikenteen osalta aika rajanylitykseen on oltava varattuna 15. joulukuuta lähtien. Aikoja voi alkaa varata netissä 3. joulukuuta alkaen.

Henkilöliikenteen osalta palvelu otetaan käyttöön 19. tammikuuta. Ajanvaraus onnistuu 5. tammikuuta alkaen.

Sopivan ajan voi varata verkossa (siirryt toiseen palveluun) tai ympäri vuorokauden palvelevasta puhelinkeskuksesta.

Lisäksi Vaalimaan Rajahovin yhteyteen tulee henkilöliikennettä varten itsepalvelupääte, jonka kautta voi ilmoittautua jonoon jo rajan tuntumaan saavuttuaan. Vastaavat itsepalvelupisteet tulevat tavaraliikennettä varten Kotkan ja Haminan satamiin.

Rajanylitys varataan tasatunnein alkavalle tunnin jaksolle, jonka aikana rajanylitys on mahdollinen. Autoilijoilla tulee saapua rajanylityspaikalle varaamansa tunnin aikana.  Ajan voi myös vaihtaa.

Ennakkovaraus on pakollinen kaikille Suomesta Venäjälle matkustaville kuljettajille vain Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Ne, jotka eivät ole varanneet aikaa, opastetaan kääntymään takaisin ja varaamaan aika puhelimitse tai Rajahovin itsepalvelupisteestä.

Ennakkovarauspalvelulla testataan vähentääkö se rajanylityksen ruuhkahuippuja. Pidemmän aikavälin tavoitteena on sujuvoittaa liikennettä ja lisätä liikenneturvallisuutta liikennemääriä tasoittamalla.

– Sähköinen ajanvarausjärjestelmä on edullisempi tapa helpottaa ruuhkia kuin uusien teiden ja kaistojen rakentaminen, projektipäällikkö Jyrki Järvinen kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tiedotteessa.

Palvelu toimii siten, että rajanylityspaikalle asennetut kamerat tunnistavat ajan varanneen auton rekisterikilven ja päästävä kuljettajan ajamaan rajanylityspaikalle.