Liikematkustajat kaikkosivat – maailman pohjoisin Holiday Inn sulkee ovensa

Restel sulkee Oulun Holiday Inn -hotellin kesäkuussa. Myös Oulun ravintolatarjonnassa on luvassa muutoksia, kun Osuuskauppa Arina sulkee kaksi ravintolaa.

Kotimaa
Oulun Holiday Innin julkisivu.
Oulun Holiday Inn sulkee ovensa.Handout/Restel

Restel sulkee Oulun keskustassa sijaitsevan Holiday Inn -hotellin kesäkuussa. Konserni on aloittanut hotellissa yt-neuvottelut, joiden piirissä on 22 työntekijää. Restelin kaupallisen johtajan Jan-Erik Lagerströmin mukaan yt-neuvotteluissa pyritään löytämään ratkaisu, jossa nykyisiin työsuhteisiin tulisi mahdollisimman vähän vaikutuksia.

Sulkemispäätöksen taustalta löytyy useita syitä.

– Vuokrasopimus päättyy. Oulun markkina on kutistunut aika lailla. Lisäksi hotelli itsessään olisi tarvinnut miljoonien eurojen investoinnit. Emme saaneet yhtälöä kannattavaksi, Lagerström kertoo.

Hotelli olisi tarvinnut miljoonien eurojen investoinnit.

Jan-Erik Lagerström

Holiday Inn on yksi maailman suurimmista kansainvälisistä hotelliketjuista. Lagerströmin mukaan etenkin liikematkustajamäärän väheneminen näkyy Oulussa.

– Kotimaan matkailu on pysynyt kohtuullisen samalla tasolla, mutta liikematkustajamäärät ovat olleet vähenemään päin. Kansainvälisten matkustajien osuus on pienentynyt, mikä vaikuttaa enemmän Holiday Inn -hotelleihin kuin esimerkiksi Cumulukseen, Lagerstöm kertoo.

Yle Tampere uutisoi Tampereen Holiday Inn -hotellin sulkeutumisesta marraskuun lopulla. PAM-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Restel on antanut viime perjantaina lomautusvaroituksen lähes koko henkilöstölleen. Lomautusvaroitus koskee hiukan yli 5000:ta työntekijää. Ikävät uutiset eivät Lagerströmin mukaan tarkoita, että muitakin hotelleja oltaisiin ajamassa alas.

– Kaikkea arvioidaan kaupallisin perustein: mikä on markkinoiden vetovoima, mikä on kyseisen hotellin kannattavuus ja millaisia investointeja se kaipaa. Jotta voimme toimia vastuullisena työnantajana noinkin isolle henkilöstömäärälle, niin meidän toiminnan tulee olla voitollista.

Restel tulee jatkamaan Suomessa Intercontinental Hotel Groupin eri tuotemerkkien alla. Oulussa toiminta tulee keskittymään jatkossa Cumulus-hotelliin ja sen uudistamiseen.

Kauppakeskus Valkean työmaa sulkee Rosson ja Toreron

Myös Oulun ravintolatarjonnassa myllertää. Kauppakeskus Valkean työmaa sulkee Rosson väliaikaisesti ja Toreron lopullisesti. Ravintolat sulkevat ovensa kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Osuuskauppa Arina on aloittanut ravintoloiden työntekijöitä koskevat yt-neuvottelut lokakuun loppupuolella. Neuvottelujen piirissä on 42 henkilöä.

Toimialajohtaja Ulla Peltoniemen mukaan uusi Rosso avataan kauppakeskus Valkean tiloihin. Ravintolan yhteyteen tulee myös kokoustilat. Valkean on määrä valmistua keväällä 2016.