Sulatusuuni uhkaa Porvoon lemmenlukkoja

1970-luvun lopulla valmistunut silta menee ensi keväänä remonttiin ja rakkauslukot poistetaan siltojen kaiteiden vaihdon yhteydessä. Lemmenlukkojen kohtalo on vielä avoin.

Kotimaa
Rakkauslukko Porvoon kävelysillalla.
Rakkauslukko Porvoon kävelysillalla.Yle

Kymmenet lemmenlukot ovat koristaneet Porvoonjoen ylittävää kävelysiltaa jo muutaman vuoden ajan. Maailmalta Suomeen levinnyt rakastavaisten villitys on saanut kuitenkin yllättävän takaiskun. Pahasti rapistunut silta menee ensi keväänä remonttiin ja sen seurauksena lukot saavat väistyä.

– Koska sillan kaiteet otetaan pois korjauksen yhteydessä, niin lukot lähtevät siinä ihan kuin omatoimisesti pois, kertoo Porvoon kaupungin suunnittelupäällikkö Kari Hällström.

Lukkoja uhkaa sulatusuuni

Rakkauslukkojen kohtalo on vielä avoin. Aika näyttää ryhtyvätkö rakastavaiset irrottamaan ja siirtelemään lukkojaan muihin kaupungin siltoihin. Tiirikkahommiksi se kuitenkin menee, koska perinteisesti siltaan kiinnitetyn lukon avain päätyy lopuksi veden pohjaan.

Lukkojen kohtaloksi voi koitua myös sulatusuuni.

– Onko se jokin sulattamo tai jokin muu, eipä niillä muuta käyttöä ole. Lukot taivat olla niin ruosteessa, ettei niitä uusiokäyttöönkään oikein saa, miettii Hällström.

Erillinen verkko lukkoja varten?

Jatkossa uudistettuun kävelysiltaan on edelleen mahdollista kiinnittää lemmenlukkoja ja ehkäpä vielä aiempaa helpommalla kiinnityksellä.

– Saatamme asentaa kaiteisiin esimerkiksi verkon, johon lukkoja saa paremmin kiinni. Se nyt täytyy ensin vain katsoa, että tuleeko niitä lukkoja siihen. Mutta varmuudella ei alustavasti lähetä laittamaan mitään verkkoa. Katsotaan miten tilanne kehittyy, pyörittelee Hällström.

Muiden siltojen lukot saavat olla vielä rauhassa

Soittokierros pääkaupunkiseudun kaupunkeihin kertoo, että samanlaista lukkojentuhoamisoperaatiota ei ainakaan vielä ole luvassa muilla lemmensilloilla. Lukot kuitenkin poistetaan, jos siltoja korjataan, kaupungeista kerrotaan.

Suomalaissiltojen rakkauslukko-ongelmat ovat joka tapauksessa sieltä vähäisimmästä päästä. Esimerkiksi Pariisissa lukkovillitys on karannut jopa niin käsistä, että siltoja on jouduttu sulkemaan lukkojen aiheuttaman romahtamisvaaran takia.