Professori suutahti kuntavertailusta: Turhaa syyllistämistä

Vaasan yliopiston professorin Hannu Katajamäen mukaan kuntia ei voi leimata vapaamatkustajiksi sillä perusteella, että niiden valtionosuudet ovat omia verotuloja suuremmat. Katajamäki viittaa Ylen julkaisemaan kuntavertailuun. Blogissaan Katajamäki kirjoittaa, että "meillä on yhteiskuntasopimus, joka turvaa kaikille kansalaisille perusoikeudet asuinpaikasta riippumatta".

Kotimaa
Professori Hannu Katajamäki.YLE/ Tuija Veirto

Vaasan yliopiston professori Hannu Katajamäki sanoo vanhana aluetieteilijänä suutahtaneensa siitä tavasta, jolla Ylen uutisessa pannaan kuntia järjestykseen.
Katajamäki on julkaissut Vaasan yliopiston verkkosivuilla blogin (siirryt toiseen palveluun), jossa hän ottaa voimakkaasti kantaa kuntien ja kansalaisten tasa-arvoisuuden puolesta.

Kaksi asiantuntijaa, valtiotieteiden tohtori Timo Aro ja hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä, laskivat Yle Uutisille, mitkä ovat aidosti elinvoimaisia kuntia Suomessa. Lopputulos on, että noin kolmannes saa valtiolta apua enemmän kuin niillä on omia verotuloja.

Katajamäki puolestaan näkee yhteiskunnassa merkkejä siitä, että solidaarisuusperiaatteesta ollaan tinkimässä. Hänen mukaansa se näkyy paitsi suhtautumisessa pieniin vaikeuksissa oleviin maaseutukuntiin ja niiden asukkaisiin myös esimerkiksi siinä tavassa, miten työttömyydestä keskustellaan.

Suomi on hyvinvointivaltio, jonka perustana on oikeudenmukaisuus. Yhteisiä resursseja käytetään kaikkien suomalaisten parhaaksi asuinpaikasta riippumatta. Eri alueiden oikeudenmukainen kohtelu edellyttää, että kaveria ei jätetä. Tätä varten on kuntien välinen tasausjärjestelmä. Tällaiseen solidaarisuuteen on perustunut suomalainen menestystarina, kirjoittaa Katajamäki blogissaan.

Katajamäki sanoo Yle Pohjanmaan haastattelussa osan kansalaisten olevan sitä mieltä, että työttömät ovat laiskoja ja omaa syytään työttöminä.

– Kysymys on kuitenkin yhteiskunnallisesta rakenteesta, joka aiheuttaa työttömyyttä. Sama on tilanne alueilla, joilla menee heikommin.

Sen sijaan, että vaikeuksissa olevia kuntia syyllistetään, pitäisi Katajamäen mukaan luoda edellytyksiä niiden omaehtoiselle kehitykselle.

_– Tällä tavoin syntyy hajautettu kilpailukyky, joka vahvistaa monipuolisesti Suomen menestystä. Tulevaisuutta eivät ole jähmeän keskitetyt rakenteet ja suuruuden logiikka, vaan omaan kohtaloonsa vaikuttavat vahvat paikallisyhteisöt ja ihmisten kokoinen toivon maantiede, _Katajamäki kirjoittaa blogissaan.

Hannu Katajamäki on huolissaan siitä, että samalla kun syyllistetään ja leimataan kuntia, tulevat leimatuiksi myös niiden asukkaat.

– Se on täysin kohtuutonta, sanoo Katajamäki ja huomauttaa, ettei kenelläkään ole oikeutta syrjiä ihmisiä heidän asuinpaikkansa perusteella.