1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lucia-mummojen kuvauksista nauttivat sekä kilpailijat että stailaajat

Vaasan ensimmäiset Lucia-mummo –kandidaatit kokoontuivat Lucia-kuvaukseen keskiviikkona. 74-102 –vuotiaat Lucia-ehdokkaat, samoin kuin heidät stailanneet nuoret opiskelijat nauttivat päivästä, jonka yksi ajatus oli eri-ikäisten naisten naiseuden esilletuominen. Yksi ehdokkaista on vaasalainen Lilja Sara, 82.

Ilmiöt
Lilja Sara Lotta Kasin kuvattavana vaasalaisten Lucia-mummo 2014 -tempauksessa.
Lilja Sara Lotta Kasin kuvattavana vaasalaisten Lucia-mummo 2014 -tempauksessa.Pauliina Jaakkola/Yle

Voimaantuminen ja voimaannuttaminen ovat lähes käsinkosketeltavissa, kun Vaasan ensimmäisiä Lucia-mummo –kandidaatteja stailataan kuvauskuntoon. Lucia-mummon valinnasta toivotaan vuotuista Vaasan jouluperinnettä, kunhan kokemukset tästä vuodesta ja ensimmäisestä kilpailusta saadaan.

Vaasan Lucia-mummo 2014-tittelistä kilpailee yhdeksän naista, ikähaarukalla 74-102 –vuotta.

– Tunnelma on aivan ihana. Oikeastaan täällä vähän herkistyykin välillä, kun naiset ovat niin onnessaan ja kohottuneita, ihastelee kuvauksia seuraava Vaasan kaupungin kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist.

Lucia-mummon valinta on kopioitu Vaasaan Lapinlahdelta, missä Lucia-mummo on valittu vuodesta 2010 alkaen. Vaasassa se liittyy Kulttuurisen vanhustyön vallankumoukseen.

– Tavoite on naiseuden tuominen esille eri ikäkausille. Olemme naisia loppuun asti ja kaikki tykkäävät kokea sen, miltä tuntuu kaunistautua ja kohottua arjen yläpuolelle. Voi olla kaunis, vaikka vielä vähän vanhempanakin, Leena Nyqvist sanoo.

– Naisten sukupolvet kohtaavat, kun on nuoret oppilaat, jotka stailaavat ja sitten "ikäneidot", naurahtaa vastaava viriketoiminnan ohjaaja Sanna Ala-Hallila ja toteaa, että kilpailijat valittiin koti- ja laitoshoidon henkilökunnan ehdotusten perusteella. Stailauspäivästä nauttivat naisten mukaan kaikki mukanaolleet.

– Juttelin joidenkin opiskelijoiden kanssa ja he olivat aivan liikuttuneita ja halusivat tulla uudelleen vielä ennen joulua, Nyqvist naurahtaa.

– On meillä jotain viritteillä myös miehille, Sanna Ala-Hallila toteaa.

Suosikkia äänestämään

Lucia-mummo-kandidaatit meikattiin ja kuvattiin keskiviikkona. Loppuviikosta kilpailukuvat asetetaan näytille mm. vaasalaisiin palvelutaloihin ja facebookiin niin, että kaikilla on mahdollisuus äänestää kuvista suosikkiaan.

Lotta Kasi ja Lilja Sara tarkastavat, millaisia Lucia-kuvista tuli.
"Millainen siitä tuli?"Pauliina Jaakkola/Yle

Yksi mukanaolevista on 82-vuotias Lilja Sara, joka keskiviikkona sai kampauksen ja meikin sekä pääsi luciakuvaan.

– Olen jo viikkokaupalla jännittänyt tätä. Jälkipolvi on aivan innoissaan ja ovat kannustaneet, Lilja Sara nauraa.

Sara kertoo nauttineensa päivän hemmotteluista ja vihjaa ulkonäöstä huolehtimisen olevan itselleen tärkeää arjessakin.

– On niin kuin ei olisi paitaa päällä, jos ei ole huulipunaa. Lapset nauravat, että äidin pitää katsoa viisi kertaa peiliin ennen kuin lähtee, Lilja Sara toteaa.

Hyvän elämän ohje löytyy kuitenkin sisäisistä asioista.

– Se, että osaa arvostaa jokaista päivää, ja kiittää pahoista ja hyvistä päivistä. Ennen kaikkea pienet pahat pitää unohtaa ja nauttia niistä ihanista pienistä papanoista, jotka tekee siitä (elämästä) hyvän. Elämä on ihanaa, Lilja Sara riemuitsee.