Ruotsalaiset yritykset kilpailevat suomalaisista IT-osaajista

Varsinkin ohjelmoinnin taitajista on länsinaapurissa huutava pula. TE-toimiston mukaan Ruotsissa on kymmeniätuhansia avoimia tietotekniikan alan työpaikkoja. Suomessa tilanne on huomattavasti heikompi.

Kotimaa
Työntekijä katsoo tietokonemonitoria.
Petri Aaltonen / Yle

Ruotsalaisyritykset rekrytoivat kilpaa suomalaisia IT-osaajia.

Joulukuun alussa Turussa järjestettävään tilaisuuteen saapuu seitsemän ruotsalaisyritystä, jotka hakevat riveihinsä kymmeniä IT-alan työntekijöitä. Lisäksi kymmenet muut yritykset ovat jo aiemmin osoittaneet kiinnostusta suomalaista IT-osaamista kohtaan.

Varsinkin ohjelmoinnin taitajista on länsinaapurissa huutava pula. TE-toimisto uskoo, että Ruotsissa on kymmeniätuhansia avoimia tietotekniikan alan työpaikkoja. Myös kone-, sähkö-, ja elektroniikkainsinööreille on kysyntää Ruotsissa.

Suomessa tilanne on toinen, sillä TE-toimiston arvion mukaan koko maassa on työttömänä useita tuhansia tietotekniikan osaajia.

– Esimerkiksi pelialalla olisi työpaikkoja. Se vaatii kuitenkin tietynlaista osaamista, mitä kaikilla ICT-alan työnhakijoilla ei ole, sanoo kansainväliseen työnvälitykseen erikoistunut EURES-asiantuntija Tomi Puranen Varsinais-Suomen TE-toimistosta.

Kiinnostus suurempaa kuin koskaan

Tomi Puranen sanoo, että Ruotsissa ei ole koskaan oltu näin kiinnostuneita suomalaisesta IT-taidosta.

Esimerkiksi pelialalla olisi työpaikkoja. Se vaatii kuitenkin tietynlaista osaamista, mitä kaikilla ICT-alan työnhakijoilla ei ole.

Tomi Puranen

– Aikaisemmin ei ole näin laajasti rekrytoitu insinöörejä ja ICT-alan osaajia Suomesta.

Purasen mukaan ruotsalaisten into sai alkunsa siitä, kun heille selvisi, että Suomen työmarkkinoilla on todellista tunkua ICT-alan työnhakijoista.

– Lähetin meidän viimeisimmän ammattibarometrimme ruotsalaisille kollegoilleni ja he kiinnostuivat heti.

– He olivat ensin suunnitelleet rekrytoivansa Etelä-Euroopasta, mutta nyt he huomasivat, että Suomessa on ylitarjontaa osaajista.

Tilaisuus järjestettiin Varsinais-Suomen TE-toimistolla 4. joulukuuta.