Turha pelko arvon katoamisesta: Vanha kymppi pysyy käypänä rahana

Käteisen rahan käytössä on meneillään totuttautuminen uuteen kymmenen euron seteliin. Vanhat kympit säilyttävät arvonsa, vaikka poistuvatkin ajan kuluessa kierrosta. Suomen Pankista kerrotaan, että mitään pelkoa ei ole kuitenkaan siitä, että vanhat kympit menettäisivät johonkin tiettyyn päivämäärään mennessä arvonsa.

Kotimaa
Kuvassa käsi pitää kympin seteliä pöydän päällä, jossa on muutamia pikkukolikoita.
Kia-Frega Prepula / Yle

Uusi kymmenen euron seteli otettiin käyttöön Suomessa ja koko euroalueella syyskuun lopussa.

Uuden setelin rinnalla liikkuu vielä kuitenkin pitkään myös vanhoja seteleitä. Pankit ja kauppa tilaavat käteistä rahaa Suomen Pankilta tarpeidensa mukaan.

– Olemme sillä tavalla säästäväisiä, että kun varastossa on vielä jonkin verran vanhoja kymmenen euron seteleitä, laitamme myös ne liikkeelle ja sitten ne palautuvat aikanaan meille kuluneina tuhottavaksi. Olettaisin, että siirrymme kokonaan uusiin kympin seteleihin ensi vuoden alkupuolella, kertoo rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen Suomen Pankista.

Käytöstä poistetun setelin kohtalona on joutua silppuriin. Lopulta siitä tulee energiajaetta.

Vanhaa setelisarjaa ei aiota mitätöidä

Vanhoja kympin seteleitä saattaa jäädä klassisesti tyynyn alle tai sitten paikkaan, missä sitten itse kukin käteistä rahaa kotona säilyttääkään. Rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen sanoo, että pelko käytöstä poistuvan setelin arvon häviämisestä on turha.

Vanhanmallinen seteli on ihan käypä raha tulevaisuudessakin. Minulla ei ole mitään tietoa, että vanhaa setelisarjaa lähdettäisiin mitätöimään.

rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen, Suomen Pankki

– Vanhanmallinen seteli on ihan käypä raha tulevaisuudessakin. Minulla ei ole mitään tietoa, että vanhaa setelisarjaa lähdettäisiin mitätöimään. Ja jos joskus yli kymmenen vuoden kuluttua näin tapahtuu, siitä tiedotetaan kaikissa mahdollisissa kanavissa, jotta ihmiset tietävät tyhjentää piironginlaatikkonsa.

Seteli pysyy käytössä maksuvälineenä

Joillekin setelit ovat jo menneen ajan maksuväline. Seteleiden kysyntään on vaikuttanut ihmisten siirtyminen yhä enemmän korttiin, mutta silti käteistä tarvitaan jatkossakin.

– Korttimaksaminen on hyvin yleistä erityisesti kaupoissa, mutta toisaalta esimerkiksi ihmisten välisissä maksuissa käteinen on edelleen hyvin nopea ja käytännöllinen keino, jos haluaa vaikka maksaa ystävälle taksimatkasta eli kyllä käteiselle on edelleen kysyntää.

Kahdenkympin seteli odottaa vuoroaan

Suomen Pankkia odottaa nyt uuden kympin lanseerauksen jälkeen huomattavasti isompi urakka, kun käteisautomaateissa jaettava 20 euron seteli uusiutuu.

– Siitä tulee meille logistisesti haastavaa, että saamme uuden 20 euron setelin ensi vuoden loppupuolellla kunnolla liikkeelle ja kaikkien suomalaisten käyttöön, rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen uskoo.