Hyppää sisältöön

Popedalle valtion Suomi-palkinto: Yksinkertaista ja tarttuvaa "äijärokkia"

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jakoi 22 000 euron suuruisen palkinnon Helsingissä.

Popeda esiintyi Helsingin Kulttuuritalolla 19. lokakuuta. Kuva: Yle

Tamperelainen rock-yhtye Popeda on yksi tänä vuonna vation Suomi-palkinnon saajista. Suomi-palkintojen suuruus on 22 000 euroa ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista.

Palkintoperusteissaan asiantuntijaraati sanoo, että "rock-yhtye Popeda on "manserockin" ikoni, joka on jyskyttänyt omaa tietään yksinkertaisen ja tarttuvan "äijärokin" airueena pian jo 40 vuotta. Yhtyeen keulakuva Pate Mustajärvi on elävä legenda, joka viihtyy yhä sekä tanssilavoilla että konserttisaleissa niin soolona kuin bändinsä kanssa.

Palkintoraati arvostaa myös sitä, että Popedaa kuuntelevat sekä nykynuoret että jo eläkeikää lähestyvä 70-luvun nuorisosukupolvi. Palkitsijat sanovat, että yhtye hallitsee myös itseironian, ja sitä on kuunneltu jo pitkään leppoisana, mutta maskuliinisuutta tihkuvana hyvän tuulen ryhmänä.

Muut vuoden 2014 Suomi-palkinnon saajat ovat laulaja Hilja Grönfors, taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger yhdessä, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, pianisti Jukka Nykänen, kirjailija Timo Parvela, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kuvaaja Timo Salminen ja Taide- ja kulttuurikeskus Kaarisilta ry.

Opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa Suomi-palkinnon jakamista varten vuosittain asiantuntijaraadin, jonka tehtävänä on avustaa Suomi-palkinnon saajien valintaa. Raadin puheenjohtajana toimi asunto- ja kulttuuriministeri Pia Viitanen.

Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.

.
.