1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ihmisen herkku voi tappaa koiran – kissan pelastaa nirsous

Monen jouluherkku suklaa on koiralle hengenvaarallinen. Omistajat tuntevat kuitenkin riskin melko hyvin. Kokenut eläinlääkäri on törmännyt useammin tilanteisiin, joissa ksylitolimyrkytys on viedä lemmikin hengen. Kissaa taas auttaa se, että mirri syö mielellään vain tuttuja ruokia.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Suklaan sisältämä teobromiini on myrkkyä koiralle. Mitä tummempi suklaa, sitä enemmän teobromiinia.

Sen vaikutusten sanotaan olevan yksilöllisiä, mutta erikoiseläinlääkäri Pentti Tapio ei suosittele kokeilemaan oman lemmikin sietokykyä. Luonnollista on, että esimerkiksi chihuahua alkaa oirehtia pienemmistä määristä kuin saksanpaimenkoira.

Suklaamyrkytyksen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Myöhemmin tulee myös tasapainohäiriöitä ja kouristuksia. Rytmihäiriöt voivat johtaa kuolemaan.

Samantyyppisiä oireita esiintyy myös vaikkapa suolistotukoksen tai epileptisen kohtauksen yhteydessä. Tapion mukaan myrkytystila on kuitenkin helpohko tunnistaa:

– Koirahan ei syö siististi mitään. Kyllä jäljet yleensä kertovat, jos se on suklaalevyn syönyt.

Sen sijaan vaisto ei estä koiraa ahmimasta herkkua, joka on sille hengenvaaraksi. Pentti Tapio on eläimelle armollinen:

Koirahan ei syö siististi mitään. Kyllä jäljet yleensä kertovat, jos se on suklaalevyn syönyt.

Erikoiseläinlääkäri Pentti Tapio

– Ei kai ihminenkään suklaata ahtaisi ja kärsisi liikakiloista, jos vaisto tai järki näitä asioita ohjaisi. Eläin syö elääkseen.

Ksylitoli laskee koiran verensokerin

Tapion mukaan suklaamyrkytykset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Useammin hän on törmännyt koirapotilaisiin, joiden henkeä uhkaa ksylitolin syöminen. Ksylitoli aiheuttaa koiran veren sokeritasossa dramaattisen laskun eli johtaa hypoglykemiaan.

Ksylitolimyrkytykessä koira lamaantuu ja menee lopulta tajuttomaksi. Varhaisessa vaiheessa ksylitolin vaikutusta saa neutraloitua juottamalla koiralle lämmitettyyn veteen liuotettua sokeria tai antamalla sokeriliuosta suoraan suoneen.

Hammasterveyden nimissä käytettävät purukumit ja karkit ovat siis koiralle hengenvaarallisia.

Kissa ei ole samanlainen näpsijä kuin koira.

Erikoiseläinlääkäri Pentti Tapio

Kotiloloissa muita yhtä suuria riskejä ei juuri ole, arvioi erikoiseläinlääkäri Pentti Tapio. Sipuli aiheuttaa sekin myrkytysoireita koiralle, mutta sen syömiseen koirilla ei yleensä juuri hinkua olekaan.

Kissat ovat koiria paremmin turvassa myrkytyksiltä, sillä ne ovat luonnostaan nirsompia:

– Kissa on orientoitunut syömään sitä, mitä on aina tottunut saamaan. Se ei ole samanlainen näpsijä kuin koira, luonnehtii Tapio.

Ilmiön kääntöpuoli on se, että kissa on vaikea saada syömään jotain outoa silloinkin, kun vaikkapa jokin sairaus niin vaatisi.