Uudenmaan tuulipuistotoiveet kasautumassa Loviisan harteille

Maakuntaliiton kartalle jäi viisi aluetta. Näistä kaksi tuskin lähiaikoina toteutuu tutkien takia. Jäljelle jäi kolme aluetta Loviisasta. Yle Uutiset listasi eri alueiden ydinkohdat kartalle.

Kotimaa
Lähde: Uudenmaan liitto, Loviisan kaupunki, Ilmatar Oy
Lähde: Uudenmaan liitto, Loviisan kaupunki, Ilmatar OyPetteri Juuti / Yle

Jos johonkin Uudellemaalle nousee tuulivoimapuisto, niin sitten Loviisaan. Uudenmaan liitto on kahden vuoden aikana etsinyt alueita, jota voisivat soveltua yli kymmenen tuulivoimalan puistoiksi. Vielä keväällä alueita oli yhdeksän. Nyt kunnille lähtee arvosteltavaksi kartta, jossa on viisi aluetta. Kesän aikana kolme aluetta putosi pois ja kaksi yhdistyi yhdeksi.

Inkoon ja Raaseporiin edustalla olevan alueen toteutuminen on kaikista epätodennäköisintä. Suomen Merituuli Oy suunnitteli merelle 60 myllyn puistoa, mutta kummankin kaupungin valtuustot torppasivat aikeet.

Porvoon edustalla oleva toinen merialue ei toteudu sekään ainakaan lähiaikoina. Nykyisellä tutka- ja tuulivoimatekniikalla kumpikin merituulipuisto häiritsisi puolustusvoimien valvontaa.

Jäljelle jää kolme aluetta, joista kaksi on kokonaan Loviisan puolella, kolmas osin Lapinjärvellä. Näistä pisimmällä on Röjsjön alue, josta osa on jo Ilmatar Oy:n suunnittelupöydällä.

Aluesuunnittelujohtaja: "Turhautunut olo"

Uudenmaan liiton aluesuunnittelujohtaja pitää lopputulosta odotetun niukkana.

– No. Sanotaan nyt, että vähitellen alkaa olemaan voisiko sanoa turhautunut olo. Siinä mielessä, että näitä on selvitelty aika paljon. Ja niin kauan kuin meidän suunnitteluperiaatteet ovat tällaiset, niin ei niitä vaan enempää löydy, sanoo aluesuunnittelujohtaja Riitta Murto-Laitinen.

Uudenmaan liiton osoittamien alueiden ulkopuolelle voi toki nousta pienempiä tuulipuistoja. Esimerkiksi porvoolaiset ovat olleet itse kiinnostuneita Sköldvikin alueesta. Maakuntakaavaan sitä ei kuitenkaan näillä näkymin merkitä, koska tilaa on hieman alle kymmenelle tuulimyllylle.

Myös Helsingissä tuulivoimaa kannattavat ryhmät ovat olleet viime aikoina äänessä, mutta maakunnallisesti merkittäviin mittoihin nämäkään suunnitelmat eivät kasva.

Suomen tavoite on, että vuonna 2020 tuulivoimaloiden yhteisteho olisi 2 500 megawattia. Jos tämä jaettaisiin maakunnille tasan asukasmäärän mukaan, Uudenmaan osuus olisi 750 megawattia, eli parisataa voimalaa. Maa- ja meripinta-alan mukaan jaettuna Uudenmaan osuus olisi 100 megawattia, eli kolmisenkymmentä voimalaa.

Inkoo-Raaseporin puiston teho olisi 180-300 megawattia, Loviisan Röjsjön yhdeksän myllyn teho olisi 30 megawattia.