1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuoden siivoojalle kutsu Presidentinlinnaan: "Eihän tuommoista osaa odottaa tämmöinen tavallinen ihminen"

Ennakkoilmoitus Suomen tasavallan presidentin kutsusta itsenäisyyspäivän vastaanotolle meinasi Vuoden siivoojaksi valitulla kajaanilaisella Heli Riihiaholla mennä roskapostiin, kun epäili huijausta.

Kotimaan uutiset
Espoo pani ulkoistukset jäihin.
Sanna Kähkönen / Yle

Jo hyvissä ajoin ennen virallista itsenäisyyspäivän juhlakutsua Heli Riihiaho sai sähköpostia presidentin kansliasta. Postia tietokoneeltaan avatessa hän kiljahteli onnesta, vaikka samaan aikaan mielessä oli epäilys huijauksesta.

– Se sähköpostin avaaminen kyllä yllätti. Ajattelin, että onko tämä jotain roskapostia. Varsinaisen postissa tulleen kutsun haki mieheni, kun itse olin töissä.

Kajaanilainen Heli Riihiaho kertoo kunnioittavansa kutsua ja pitävänsä tulossa olevaa tilaisuutta ainutlaatuisena.

– Eihän tuommoista osaa odottaa tämmöinen tavallinen ihminen. Ensin se yllättää ja sitten siitä tulee hieno fiilis. Olen saanut valtavasti palautetta ystäviltä ja tuttavilta, että sinne tosiaan pääsevät ihan tavallisetkin ihmiset, sanoo Riihiaho.

Violetti iltapuku omaksi ja yrityksen iloksi

Kajaanin Mamsellissa työskentelevä Heli Riihiaho myöntää olleensa pukeutumisen suhteen vähän huolissaankin. Neuvoja sateli joka suunnalta.

– Onneksi löysin Oulusta sopivan puvun, että sen vuoksi ei tarvinnut kriisiä kokea. Se on väriltään violetti vähän kuin yritystäkin ajatellen. Se on myös Kajaanin kaupungin liikelaitos Mamsellin väri, naurahtaa Heli Riihiaho ja kertto, ettei hän kuitenkaan valinnut iltapuvun väriä pelkästään työnantajaansa ajatellen.

Tulevaan juhlaan Riihiaho lähtee miehensä kanssa, joka ei naisen omien sanojen mukaan ole juurikaan juhlaihminen.

Onneksi löysin Oulusta sopivan puvun, sen vuoksi ei tarvinnut kriisiä kokea.

Heli Riihiaho

– On hän kuitenkin pikkuhiljaa alkanut innostumaan ja lähtee nyt hyvillä mielin mukaan.

Ohjeita, odotuksia ja herkkuja

Mariankadun puolelta presidentin linnaan lauantaina astuva Heli Riihiahon kutsu saa myös naisen lähipiiriin liimaantumaan TV:n ääreen.

– Moni on sanonut, että juhlat eivät kiinnosta. Mutta nyt he aikovat katsoa, että pääsenkö telkkariin.

Linnan juhlien vuodesta toiseen toistuvat traditiot ovat myös ensikertalaisen tiedossa. Vuoden siivooja Heli Riihiaho odottaa erityisesti laajaa herkkuvalikoimaa.

– Kutsusta kävi jo selville tietyt ja tarpeelliset yksityiskohdat. Radiossa kerrottiin niistä herkuista, että mitä kaikkea siellä on tarjolla tänä vuonna, sanoo Riihiaho.

Lue seuraavaksi