Oikeusasiamiehen kantelun aiheuttanut suukirurgi irtisanoutui jo viime syksynä

Oikeusasiamiehen kantelun kohteeksi joutunut suukirurgian erikoishammaslääkäri irtisanoutui Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin palveluksesta pian kanteluun johtaneen tapauksen jälkeen. Oikeusasiamies puuttui vaikeasti kehitysvammaisen potilaan kiireellisen hammashoidon laiminlyöntiin. Tapaus sattui syksyllä 2013.

Kuva: YLE

Oikeusasiamiehen kantelu jättää ikävän käsityksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hammashoidosta, mutta ei anna oikeaa kuvaa tämänhetkisestä hammashoidon tilasta, katsoo sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri.

Kantelun aiheuttaja jätti sairaanhoitopiirin syksyllä 2013. Yhden pois lähteneen suukirurgin tilalle sairaanhoitopiiri sai kaksi laaja-alaisesti työskentelevää suukirurgia. Valvira oli todennut lausunnossaan, että anestesiahammashoitojen järjestely Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on ollut hajanaista ja kirjavaa.

Hammashoidon tilaa on parannettu  kouluttamalla maakunnan kaikkia hammaslääkäreitä ja keskussairaalan lääkärikuntaa. Syyskuussa 2013 sairaanhoitopiirin palvelukseen tullut suu- ja leukakirurgi Miia Ehrnrooth korostaa suusairauksien hoidon merkitystä ihmisten terveydentilaan.

– Suu- ja leukasairaudet liittyvät merkittävästi moniin sairauksiin ja lääkityksiin. Siksi lääkäreiden on tärkeä ymmärtää suun terveydentilaa.

Hammaspäivystys keskussairaalan yhteyteen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin uusiin suunnitelmiin kuuluu iltojen ja viikonloppujen hammaspäivystyksen keskittäminen keskussairaalan yhteyteen.

– Kanta-Hämeen kunnat ovat suhtautuneet ideaan myönteisesti, mutta hammaslääkäriresurssien riittävyys arveluttaa vielä, toteaa Miia Ehrnrooth.

Hammaspäivystys toimisi keskussairaalassa arkisin kello 16-21 ja viikonloppuisin kello 8-21. Yöaikainen päivystys olisi Tampereella. Päivisin hammashoitoa saisi edelleen omassa kunnassa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suunnitelmissa maakunnallinen hammaspäivystys alkaa vuoden 2016 alussa. Terveydenhuoltolain mukaan kunnalla tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymällä on ollut velvollisuus järjestää ympärivuorokautinen päivystys kiireellisen suun terveydenhuollon antamista varten. Laki on tullut voimaan jo 1.5.2011, mitä oikeusasiamies korosti kantelussaan.