1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

A2:n Yrittäjä-ilta poiki kaksi uutta keskusteluiltaa – ensimmäinen järjestetään jo helmikuun alussa

Petri Rajaniemen tapahtumassa annetaan sapiskaa ja kuunnellaan yrittäjiä. Taivas + Helvetti -yhteisön keskustelussa ei ole sijaa valittamiselle.

Yrittäjä-iltaan osallistunut Sini Havukainen (toinen vas.) aikoo perustaa oman hoiva-alan yrityksen. Yrittäjäkeskustelu jatkuu suomalaisten yrittäjien järjestämissä tapahtumissa. Kuva: Ville Vaarne/Yle

Ajankohtaisen kakkosen Yrittäjä-ilta saa jatkoa helmikuun alussa, kun Petri Rajaniemi järjestää keskusteluillan yhdessä vapaaehtoisen yrittäjäjoukon kanssa. Rajaniemen mielestä yrittäjien äänen täytyy tulla kuulluksi vielä selkeämmin.

– Meidän tapahtumassamme poliitikot istuvat aitiossa ja kuuntelevat yrittäjien keskustelua. Vasta tämän jälkeen he saavat ottaa osaa keskusteluun, Rajaniemi sanoo.

Rajaniemen Facebook- ja Twitter-profiiliin on kertynyt tämän ja eilisen päivän aikana yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat innostuneet keskustelun jatkamisesta.

– Yhteydenottoja on tullut kymmeniä, Rajaniemi kertoo.

Helmikuinen keskustelu jakautuu Rajaniemen mukaan kahteen osaan. Ensin puhutaan suoraan siitä, mikä on mennyt pieleen.

– Keskustelu ei voi olla pelkkää jeejeetä. Aluksi täytyy pohtia, miten asenteiden pitäisi muuttua, jotta yrittäminen olisi nykyistä hedelmällisempää. Tämä kytkeytyy osin politiikkaan.

Kun ongelmakohdat on puhuttu auki, keskustelussa siirrytään nostamaan Suomea ylös suosta.

– Meidän täytyy miettiä, miten saamme synnytettyä kasvua siellä, missä se helpoiten ja todennäköisimmin syntyy, esimerkiksi keskisuurissa yrityksissä, Rajaniemi sanoo.

Tapahtumalle etsitään parhaimmillaan järjestämispaikkaa Helsingin keskustan läheltä. Musiikkitalo on Rajaniemien mukaan yksi vaihtoehto.

– Tapahtumastamme tulisi kaikille avoin. Tämä ei ole pelkästään yrittäjien asia, vaan kaikkien suomalaisten, Rajaniemi sanoo.

Valitus seis ja tekemään!

Taivas + Helvetti -yrittäjäyhteisön Antti Kirmanen on saanut useita yhteydenottoja ja toiveita oman keskusteluillan järjestämisestä. Suunnitelmia ei ole viety vielä eteenpäin, mutta mahdollisen keskusteluillan viesti olisi Kirmasen mukaan seuraava: ruikuttamisen sijaan täytyy ryhtyä toimeen.

– Kuten Miki Kuusi sanoi Yrittäjä-illassa, kenenkään yrittäjyys ei ole kiinni valtiosta. Verotusta ja sääntelyä on kaikkialla. Ne eivät ole yrittämisen esteitä, vaan olosuhteita, joiden kanssa pitää tulla toimeen, Kirmanen sanoo.

Yrittäjät olisivat myös tämän keskusteluillan päätähtiä. Kirmanen haluaisi mukaan yrittäjiä, jotka eivät jää märehtimään olosuhteiden puutteita, vaan käyttävät kaiken energiansa tekemiseen.

Kirmasen mukaan tarkoitus on valaa rohkeutta yrittäjyyttä harkitseviin ihmisiin.

– Suomessa on noin 300 000 yrittäjää, jotka pärjäävät verotuksen ja muiden hallinnon asioiden kanssa. Tämä on hyvä muistaa, jos haluaa yrittää, mutta riskit pelottavat kohtuuttomasti, Kirmanen sanoo.