SDP rauhoittelee etukäteen kuntien sotemaksukiistelyä

SDP julkaisi kuntien sotelaskelmien julkistuksen aattona käsityksensä maksujen vaikutuksista. Kuntakohtaiset sotelaskelmat julkistetaan torstaina.

politiikka

Kuntakohtaiset sotelaskelmat ovat olleet salaista kassakaappitavaraa kuin Tiitisen lista. Parlamentaarisen ohjausryhmän jäsenet saivat ne nähdäkseen vasta, kun sosiaali- ja terveysmenojen kustannusten laskentakaavasta päästiin sopuun.

Aiemmista kiistoista viisastuneena nyt ei annettu aihetta väittää, että ohjausryhmän kansanedustajat olisivat vetäneet oman kunnan tai vaalipiirin sotelaskelmissa kotiin päin.

Kunnat maksavat osansa sotealueeensa kokonaiskustannuksista. Maksuperuste määräytyy 20% asukasluvun ja 80% ikärakenteen ja sairastavuuden perusteella.

Nollasummapeliä sotealueella: jos toinen saa, toinen menettää

Soteuudistuksen valmistelijoiden mukaan puolet kunnista voittaa, puolet häviää.

SDP korostaa, että kunnat saavat vastakin valtionosuuksia ja kustannuksia tasataan vain viiden sotealueen sisällä, ei niiden välillä.

Kertarysäystä pehmennetään neljän vuoden siirtymäajalla. Aluksi, vuonna 2017, kustannukset asukasta kohden eivät saa muuttua +/-50 euroa enempää nykyisistä asukaskohtaisista kustannuksista. .

Seuraavana vuonna ero saa kasvaa korkeintaan +/-150 euroon ja vuonna 2019 +/-250 euroon.

Viimeisenä tasausvuonna ero nykykustannuksiin verrattuna saa olla korkeintaan +/- 400 euroa ja sitä enemmän tai vähemmän kustannukset ei saa muuttua myöhemminkään.

Yksikanavainen rahoitus muuttaa laskelmat piakkoin

Kuntien jännityksellä odottamat kustannuslaskelmat saattavat vanhentua nopeasti.

Erillinen parlamentaarinen työryhmä selvittelee parhaillaan, miten nykyinen, monikanavainen rahoitus muutettaisiin tehokkaammaksi.

Vaihtoehto on keskittää kaikki rahat, kuten valtionosuudet, kuntien maksuosuudet, kela-korvaukset ja asiakasmaksut sotealueelle.

Päätös rahoitusmallista tehdään vaalien jälkeen.