Hallitus ei sittenkään vielä valmis ulkomaalaisten lukukausimaksuihin

4 000 lukuvuosimaksua oli kaavailtu Eta-alueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille. Asia on palautettu hallituksen sivistyspoliittisen ministerityöryhmän pohdittavaksi.

Kotimaa

Hallitus lykkää suunnitelmiaan ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista. Asia on päätetty palauttaa sivistyspoliittisen ministerityöryhmän käsiteltäväksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt Euroopan talousalueen ulkopuolelta tuleville korkeakoulu-opiskelijoille vähintään 4 000 euron lukuvuosimaksua.

Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan hallitus ei tule antamaan esitystä lukukausimaksuista eduskunnalle.

– Näyttää siltä, että emme pääse asiassa yhteisymmärrykseen, joten on hyvin epätodennäköistä, että asia menisi eteenpäin, hän sanoi Yle Uutisille.

Lukukausimaksuilla on ajateltu edistävän koulutusvientiä, mutta tätä Haglund ei allekirjoita.

– On muitakin keinoja edistää koulutusvientiä. Ruotsin mallista olemme huomanneet, että maksullisuus ei ole toiminut. Lisäksi tarvitsemme Suomeen kansainvälisiä opiskelijoita. Ongelmana on ollut lähinnä heidän työllistymisensä, mutta se ei ratkea opiskelujen maksullisuudella. Lisäksi vaarana on, että myös omat opiskelijamme joutuvat jatkossa maksamaan opiskelustaan ja se taas ei demokratian kannalta ole ollenkaan hyvä asia.

Useat korkeakoulut ovat kannattaneet maksuja. Opiskelija- ja nuorisojärjestöt vastustavat tiukasti suunnitelmaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.