1. yle.fi
  2. Uutiset

"Ruotsin vaalit voivat tuoda suuria muutoksia"

Novus-tutkimusyhtiön toimitusjohtaja Torbjörn Sjöström uskoo puolueiden kannatuksen saattavan muuttua merkittävästi. Mielipidetiedusteluissa puolueiden kannatus on pysytellyt lähes samalla tasolla kuin syyskuun vaaleissa.

Ulkomaat
Ruotsi hallitus.
Gustav Fridolin ja Stefan Löfven Ruotsin hallituksen tiedotustilaisuudessa 3. joulukuuta.Pontus Lundahl / EPA

Ruotsissa maaliskuussa järjestettävät uudet vaalit saattavat aiheuttaa suuria muutoksia valtiopäivien kokoonpanoon. Mielipidetiedusteluja tekevän Novus-tutkimusyhtiön toimitusjohtaja Torbjörn Sjöström arvioi Svenska Dagbladet -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että vaalien tulos voi erota merkittävästi tuoreimpien mielipidetiedustelujen lukemista.

Sjöströmin mukaan on erittäin epätodennäköistä, että uusintavaaleissa puolueiden kannatusluvut vastaisivat syyskuun vaalien kannatuslukuja.

Ruotsissa viime aikoina tehdyt mielipidetiedustelut ovat näyttäneet puolueiden kannatuksen pysyneen lähes samana kuin syyskuun valtiopäivävaaleissa.

Sjöström arvioi, että maahanmuttajavastaisella ruotsidemokraatit-puolueella on eniten voitettavaa uusintavaaleissa.

Aftonbladet-lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema valtio-opin emeritusprofessori Olof Ruin uskoo, että lähikuukaudet ovat Ruotsissa kaoottisia ja maa ajautuu poliittiseen tyhjiöön. Tilanne vaikuttanee Ruinin mukaan negatiivisesti myös Ruotsin talouteen ja poliitikkojen luottamukseen.

Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) haastattelema Göteborgin yliopiston valtio-opin professori Jonas Hinnfors uusintavaaleja suurena riskinä. Tuloksena saattaa hänen mukaansa olla vielä nykyistäkin hankalampi poliittinen tilanne.

Poliittinen tilanne on Ruotsissa nyt erittäin poikkeuksellinen. Edellisen kerran maassa on ajauduttu uusintavaaleihin vuonna 1958.

Lue seuraavaksi