1. yle.fi
  2. Uutiset

Ydinpolttoaineen loppusijoituksessa pitää ajatella tulevia jääkausia – Suomesta viedään osaamista maailmalle

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen suunnittelusta on muodostumassa vientituote. Suomalaisosaamisella on kysyntää, sillä Suomessa suunnitelmat loppusijoituksesta ovat pisimmällä maailmassa. Suomessa käytetystä ydinpolttoaineesta huolehtivan Posivan odotetaan saavan rakennuslupa loppusijoituslaitokselle ensi keväänä.

talous
Kuilun suuaukko ylhäältäpäin.
Ydinjäte loppusijoitetaan kallioperään useiden satojen metrien syvyyteen.Yle

Ydinreaktoreita on tällä hetkellä maailmassa satoja, yhteensä noin 30 maassa. Se mitä ydinreaktoreiden käytetylle polttoaineelle lopulta tehdään, on avoin kysymys monissa maissa.

Loppusijoitukseen liittyvissä suunnitelmissa Suomi on edennyt pisimmälle maailmassa vuosikymmeniä kestäneen työn ansiosta.

Helsingin Kannelmäessä sijaitsevalla insinööritoimisto Saanio & Riekkolalla on niin ikään kymmenien vuosien kokemus ydinjätteen loppusijoituksen suunnittelusta. Saanio & Riekkolan toimitusjohtaja Timo Saaniolla on näkemys siitä, miksi loppusijoitus on edennyt Suomessa nopeammin kuin monissa muissa maissa.

– Loppusijoituspaikan valinta tuottaa aika monessa maassa päänvaivaa ja siinä kansalaisten luottamus viranomaisiin ja toimijoihin on ollut monissa maissa koetuksella, Saanio arvioi.

Suomalaisosaamista viedään Aasiaan

Saanio & Riekkola on ollut mukana suunnittelemassa ydinjätteiden loppusijoitusta ympäri maailmaa, kuten Kanadassa ja Etelä-Koreassa sekä Fukushiman katastrofin koettelemassa Japanissa. Esimerkiksi Kanadassa ja Japanissa lopullista sijaintipaikkaa käytetyn ydinpolttoaineen säilöntään ei ole vielä valittu.

Kun ydinvoimaan liittyvien jätteiden säilöntää miettii, pitää ottaa huomioon millaisessa maailmassa eletään jopa kymmenien tuhansien vuosien päästä.

– Japanissa on enemmän tsunameja, Suomessa jääkausia. Näin on ollut, kun katsoo historiaa taaksepäin ja näin tulee olemaan, vertaa Saanio.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta Suomessa vastaa TVO:n ja Fortumin omistama Posiva. Myös Posivassa on mietitty, voisiko suomalaisosaamista kaupallistaa.

– Olemme aikaisemmin tietenkin aikalailla keskittyneet siihen, että saamme tämän oman hankkeen eteenpäin. Mutta varmasti mekin tässä mietimme, miten tätä vuosikymmenten aikana kertynyttä osaamista pystyisi hyödyntämään, sanoo Posivan toimitusjohtajana vastikään aloittanut Janne Mokka.

Posiva saanee rakennusluvan ensi vuoden alkupuolella

Posivan odotetaan saavan rakennuslupa loppusijoitusluolalle ensi keväänä. Ennen sitä odotetaan Säteilyturvakeskuksen rakennuslupahakemuksesta tekemää turvallisuusselvitystä. Selvityksen on tarkoitus valmistua tammikuussa.

Käytetyn ydinpolttoaineen säilöntä on määrä aloittaa Olkiluodossa 2020-luvulla.

Se on auki, mahtuisivatko mahdolliset Fennovoimankin jätteet samaan luolaan.

– Työ- ja elinkeinoministeriöllä oli vuonna 2012 asiantuntijaryhmä, joka selvitti, mitä Olkiluotoon mahtuu. Ei tilanne ole mihinkään siitä muuttunut, Mokka sanoo.

Parhaillaan Posiva teke Olkiluodossa muun muassa erilaisia loppusijoitukseen liittyviä testauksia.

Lue seuraavaksi