1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomioja Ruotsin hallituskriisistä: Tämä on todellakin ainutlaatuinen tilanne

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Ruotsin hallituksen hajoamista hyvin yllättävänä, eikä kukaan ollut erityisesti ajanut uusia vaaleja. Tuomiojan mukaan uudet vaalit eivät välttämättä edes ratkaise perusongelmaa.

Ulkomaat
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.Mikko Stig / Lehtikuva

Puhelimessa Euroopan-matkaltaan tavoitettu ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Ruotsin hallituksen hajoamista hyvin yllättävänä.

– Tämä on todellakin ainutlaatuinen tilanne, vastaavaa ei ole ollut aikaisemmin. Olin Ruotsissa lauantaina ja tapasin siellä ihmisiä, mutta kukaan ei pystynyt ennustamaan mitä tulee tapahtumaan. Ruotsi joutui täysin valmistautumattomana tällaiseen tilanteeseen. Kummallista minun mielestäni siksikin, että kukaan ei ole erityisesti ajanut uusia vaaleja, Tuomioja sanoi A-studiossa.

Tuomiojan mukaan perusasetelmaa eivät uudet vaalit ratkaise.

– Mikään ei käytänössä muutu, jos ruotsidemokraatit ovat vaa’ankielenä enkä usko, että allianssi saisi enemmän ääniä yhteensä kuin nämä kolme Löfvenin hallitusta tukevaa puoluetta. En oikein näe, kuka tästä hyötyy. Ruotsi on tietysti vakaa maa, että ei tästä varmaan ulkopuolisille aiheudu vahinkoa, lähinnä Ruotsille itselleen.

Tuomioja katsoo, että Ruotsi on nyt syvästi jakaantunut, eikä kukaan ole vaikuttanut olevan suostuvainen keskustelemaan tavoista, joilla hallituskriisi olisi voitu ratkaista. Hänen mielestään blokkeihin perustuva malli näyttää nyt rapistumisen merkkejä.

– Blokit eivät toimi silloin, kun on olemassa kolmas osapuoli, tässä tapauksessa ruotsidemokraatit, jotka ovat vaa’ankielenä. Tosin he olivat jo viime vaalikaudella samassa asemassa, mutta se ei silloin vielä johtanut tällaisiin tilanteisiin. Tässä on joko ryhdyttävä yhteistyöhön yli blokkirajojen tai sitten pattitilanne jatkuu. Vähemmistöhallituksia Ruotsissa on ollut aikaisemminkin, mutta se on uutta, ettei löydy minkäänlaista toimintakykyistä enemmistöä.

Tuomiojan mielestä tilannetta ei voi laittaa suoraan pääministeri Stefan Löfvenin syyksi.

– Ehkä tämä oli vääjäämättä edessä, mutta ehkä Löfven luotti liikaa aikaisempaan porvalihallituksenkin aikaiseen käytäntöön, jossa suurempi blokki saa oman kantansa läpi viime kädessä, koska ruotsidemokraatit äänestävät tyhjää. Näin ei sitten kuitenkaan käynyt.

Suomessa vastaava ongelma on vältetty, koska vastaavia blokkeja ei ole olemassa.

– Ehkä meillä on ollut tämä opetus jo käytössä, kun yhteistyötä on pystytty tekemään yli rajojen. Olemme aina löytäneet tavat, joilla hankalistakin tilanteista päästään eteenpäin, Tuomioja sanoi Ylen A-studiossa.

Lue seuraavaksi