1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bilbaon Guggenheimille uusi 20-vuotinen sopimus

Sopimus sisältää kiinteän 1,92 miljoonan euron vuosimaksun Guggenheim-säätiölle.

kulttuuri
Guggenheim Bilbao
Yheiskuva Bilbaossa. Vasemmalta: Juan Ignacio Vidarte, Jose Luis Bilbao, Inigo Urkullu ja Richard Armstrong.Erika Ede / Guggenheim Bilbao

Kuuluisa Bilbaon Guggenheim-museo uusii sopimuksensa yhdysvaltalaisen Guggenheim-säätiön kanssa 20 vuodeksi. Sopimus sisältää kiinteän 1,92 miljoonan euron vuosimaksun Guggenheim-säätiölle.

Museon johtokunta hyväksyi uuden sopimuksen keskiviikkona Bilbaossa, Espanjan Baskimaassa. Ensi viikolla hyväksyntänsä antanee Guggenheim-säätiön hallitus New Yorkissa.

Myös Bilbaon museon perustamissopimus oli voimassa 20 vuotta. Se päättyy vuodenvaihteessa.

Tasaveroisempi yhteistyö

Guggenheim Bilbao on ollut ainutlaatuinen menestys. Se oli osa jättiprojektia, joka muutti ränstyneen teollisuuskaupungin ja avasi portit turismille. Museolla on jo myös oma, arvokas nykytaiteen kokoelma.

Museojohtaja Juan Ignacio Vidarten mukaan uusi sopimus antaa nyt Bilbaolle tasaveroisemman aseman Guggenheim-säätiöön nähden - kuten Baskimaassa on toivottu. Tähän asti säätiöllä on ollut hyvin laaja määräysvalta.

Bilbaon Guggenheimin omistajia ja keskeisiä rahoittajia ovat Baskimaan aluehallitus ja Bilbaon alueen provinssihallinto. Jatkossa Bilbaon museo saa oman edustajansa Guggenheim-säätiön hallitukseen.

Säätiö myös lupaa, että sen kustannuksella Bilbaoon tuodaan kahden vuoden välein näytteille nykytaiteen tärkeimpiä teoksia Guggenheimin kokoelmista New Yorkista.

Bilbaon museo liitetään säätiön maailmanlaajuiseen vakuutussopimukseen, mutta sen hintaa ei kerrottu. Menettelyn toisaalta odotetaan alentavan näyttelykuluja.

Säätiö asettaa Bilbaon käyttöön kuraattorin. Ja lisäksi Baskimaan taiteilijoille luvataan järjestää vierailuja Yhdysvaltoihin.

Helsingin mahdollisesta Guggenheim-museosta todetaan, että osapuolet ovat jo antaneet suostumuksensa hankkeelle.

Vuosimaksu liki kaksi miljoonaa

Sopimus määrää Bilbaon museolle säätiön vaatiman säännöllisen vuosimaksun yhteistyöstä. Johtaja Vidarten mukaan maksu ei ole Guggenheim-brändin käytöstä.

Maksun suuruus on 1,92 miljoonaa euroa vuodessa.

Bilbaon pormestarin Ibon Areson mukaan edellisestä sopimuksesta maksettiin säätiölle 12 miljoonan euron kertamaksu 1990-luvulla. Sen lisäksi kuitenkin on maksettu vuosittain vaihtelevia summia, joiden määrää ei ole julkistettu.

Museon johtokunnassa Baskimaan yrittäjäjärjestön edustajana istuva Enrique Portocarrero sanoo, ettei vuosimaksu ole ongelma, koska museo on tuottanut niin paljon ja kohottanut Bilbaon mainetta.

Hän pitää uusia sopimusehtoja parannuksina. "Tässä molemmat osapuolet ovat voittajia", Portocarrero totesi puhelimitse Bilbaosta johtokunnan kokouksen alla.

Illalla myös johtokunnassa olevat Baskimaan poliittiset johtajat sekä Guggenheim-säätiön Richard Armstrong vakuuttivat lehdistölle, että sijoitus tuo itsensä moninkertaisena takaisin.

Bilbaon museon ensi vuodelle budjetoidut menot - mukaan lukien vuosimaksu - ovat 28 miljoonaa euroa.

Vain Bilbao ollut menestys

Guggenheim Bilbaolla on vuosittain noin miljoona kävijää, joista enemmistö ulkomaalaisia. Museojohdon mukaan tuotto kattaa noin kaksi kolmasosaa kuluista ja monia yrityksiä kiinnostaa museon sponsorointi.

Arkkitehti Frank Gehryn hulppea rakennus teki Bilbaosta matkakohteen - kahdessa vuosikymmenessä saatujen taloudellisten hyötyjen lasketaan olevan yli kolme miljardia euroa.

Euroopassa moni muu kaupunki on yrittänyt toistaa Bilbaon "Guggenheim-efektiä" näyttävillä kulttuurihankkeilla, mutta turhaan.

Museojohtaja Vidarte otti tähän kantaa äskettäin ison kansainvälisen konsulttiyhtiön tilaisuudessa. Hän sanoi, että usein "haksahdetaan helppoon strategiaan, hankitaan huippuarkkitehti, mutta unohdetaan projektin sisältö ja sen nivoutuminen kaupunkiin".

Lue seuraavaksi