Poliisit kokeilevat mikrokameroita New Yorkissa

Univormuihin kiinnitettävät kamerat ovat jo käytössä joissakin Yhdysvaltain kaupungeissa. New Yorkissa pilottiohjelma kestää kolme kuukautta.

Ulkomaat
Mikrokamera poliisi New York.
Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa New Yorkissa osa poliiseista alkaa pitää tällä viikolla univormuihin kiinnitettävää kameraa. Ohjelman pilotointivaihe New Yorkissa kestää kolme kuukautta. Aluksi käytössä on viitisenkymmentä kameraa.

Viranomaiset vakuuttavat, että kamerat eivät häiritse työntekoa. Pienet ja litteät kamerat muistuttavat hakulaitteita.

New Yorkin poliisi sanoo Twitter-viestissään, että ohjelma edistää luottamuksen rakentamista poliisin ja yhteisön välillä. Kaupungin pormestari Bill de Blasio sanoo, että kameroiden avulla voidaan lisätä läpinäkyvyyttä.

Valkoinen talo tiedotti maanantaina, että presidentti Barack Obama haluaa lisätä poliisien univormuihin kiinnitettävien kameroiden käyttöä. Tavoitteena on, että kolmen vuoden kuluttua poliiseja valvovia mikrokameroita olisi käytössä 50 000.

Mikrokamerat ovat jo käytössä joissakin Yhdysvaltain kaupungeissa. Niiden käytön laajentamista on vaadittu yhä äänekkäämmin sen jälkeen, kun valkoihoinen poliisi ampui mustan teinipojan Missourin Fergusonissa elokuussa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset