Nuorta miestä Facebook-videolla uhkaillut poliisi on irtisanottu

Hämeen poliisilaitos on irtisanonut vanhemman konstaapelin, joka sai aiemmin syksyllä tuomion kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta. Konstaapeli oli uhkaillut kesällä 2013 Hämeenlinnan Hauholla nuorta miestä, joka oli riitautunut hänen poikansa kanssa.

Kotimaa
Oikeuden istunto Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa
Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeen poliisilaitos on irtisanonut vanhemman konstaapelin, joka jäi kiinni uhkailevasta käytöksestään hauholaista nuorta miestä kohtaan Hämeenlinnan Hauholla kesällä 2013. Ääneen lausutut uhkailut levisivät Facebookissa.

Poliisin poika oli aiemmin riitautunut hauholaisen kanssa. Isä lähestyi juhannuksena 2013 poliisin roolissa hauholaista miestä. Konstaapeli ei huomannut, että nuori mies äänitti keskustelun puhelimellaan ja laittoi ääniraidan jakoon Facebookissa.

Nauhalla kuului muun muassa seuraava keskustelun pätkä:

Poliisi: - Niin. Koska voin kertoa, että kun tästä kyseisestä asiasta keskusteltiin tossa meillä niinkun pienen työporukan kesken, ni siell on ihan oikeesti aika monta semmoista kaveria, mä onneks jääväsin itteni tässä kohtaa, semmosta kaveria, ketkä pysäyttää sut täällä yöllä, ni v***u ne hakkaa sut eikä kukaan oo näkemässä.

Mies: - Niin eli onko tässä kohtaa sit mun nostettava laittomasta uhkailusta syyte?

Poliisi: - Joo, kukaan ei oo kuullu edelleenkään mitään. Mitä luulet, kumpaa ne uskoo, jos sä meinaat tässä kohtaa nostaa syytteen?

Virkamiehen on käyttäydyttävä asemansa edellyttämällä tavalla

Lokakuussa 2014 Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa vanhempi konstaapeli sai tuomion kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta. Konstaapeli oli myös etsinyt luvatta uhkailemansa miehen tietoja poliisin rekistereistä.

Hämeen poliisin poliisipäällikkö Tapio Saarnin lähettämän tiedotteen mukaan irtisanominen perustuu virkamieslakiin, jonka mukaan virkamiehen on
käyttäydyttävä asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla.

Poliisin hallinnosta annettu laki edellyttää poliisimiehen käyttäytyvän sekä virassaan että yksityiselämässään siten, ettei luottamus poliisille kuuluvien tehtävien hoitoon vaarannu.

Poliisipartio pysäytti Hauholla kesällä 2013 paikkakunnalla asuvan miehen, joka nauhoitti kännykällään poliisin kanssa käymänsä keskustelun ja julkaisi videon myöhemmin Facebookissa. Taustalla oli poliisin pojan ja hauholaismiehen välinen kiista viime vuoden juhannuksena.