1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nainen, harkitse, hyppäätkö sittenkään oravanpyörästä

Tietokirjan tehneet taloustoimittajat patistavat suomalaisnaisia repimään enemmän selkänahastaan, jotta eläkeiän toimeentulo olisi turvattu.

Ninni Myllyoja ja Emilia Kullas.
Ninni Myllyoja ja Emilia Kullas

Naisen pitäisi tehdä harkittuja päätöksiä oman taloutensa kannalta. Onko työpaikkasi tallella, jos pysyt kotiäitinä puoli vuosikymmentä? Ovatko pienet lapset syy kieltäytyä vastuullisemmasta työtehtävästä tai esimerkiksi paikasta taloyhtiön hallituksessa?

– Toivomme, että naiset haastaisivat itseään siinä, ovatko asiat todella näin, taloustoimittaja Emilia Kullas sanoo.

Hän on kirjoittanut kollegansa Ninni Myllyojan kanssa tietokirjan Nainen ja rikastumisen taito. Tietokirjailijat vierailivat Yle Aamu-tv:ssä torstaina.

– Naisten uriin tulee katkoja salakavalasti. Vasta eläkkeellä sitä hoksaa, että eläke voi jäädä aika pieneksi, Myllyoja kuvailee.

30:n ja 40 ikävuoden välinen aika on kausi jolloin uraa täytyy useimmiten luoda. Huomattavan pitkät poissaolot tai suoranainen pako oravanpyörästä esimerkiksi oman yrityksen pariin voi tarkoittaa sitä, että entiseen uraan ei pääse koskaan takaisin.

– Maan talous ei kasva vaan pikemminkin supistuu. Eikä rakennemuutoksen keskellä nykyisiä työpaikkoja välttämättä ole parin vuoden kuluttua.

– Työkykyisen pitää jaksaa ottaa selkänahastaan enemmän. Talouskasvu tarkoittaa, että asiat pitää tehdä paremmin. Hyvinvointivaltiossa kasvaneet ovat tottuneet aika hyvään, Myllyoja sanoo.

Tietokirjailijat siis patistavat naisia suhtautumaan työuraansa myös muuten kuin tunnepohjalta - ja varautumaan eläkeikään. Eliniän kasvaessa kertyneellä eläkkeellä pitää pärjätä aiempaa pidempi aika. Ja kuitenkin elämän viimeiset vuodet voivat olla hoitoineen kalliita. Eräs ratkaisu tietokirjailijoiden mielestä on harkittu sijoittaminen: laske tulosi ja menosi ja selvitä, kuinka saada ylijäävälle osalle, aivan pienellekin summalle, mielekäs tuotto.