Nyt on korttihifistelijän kulta-aika: itse tehtyihin joulukortteihin uppoaa aikaa ja rahaa

Suomalaiset ovat ahkeria joulukorttien lähettäjiä. Suuri osa turvautuu valmiisiin kortteihin, osa lähettää kuvan perheen pienimmistä. Moni suomalainen kuitenkin askartelee joulukortit itse. Askarteluliikkeille joulu on sesonkiaikaa.

ilmiöt
Pöydällä itse tehtyjä joulukortteja
Merja Siirilä / Yle

Suomalaiset lähettävät jouluna kymmeniä miljoonia postikortteja. Postin työntekijöiden lisäksi kiireisiä ovat myös askarteluliikkeiden työntekijät. Vaikka moni turvautuu kauppojen valmiisiin kortteihin, askartelevat suomalaiset ahkerasti kortteja myös itse. Taitopuoti Paperinauhan yrittäjä Päivi Ojala Seinäjoelta kertoo myynnin moninkertaistuvan joulun alla.

– Nekin, jotka eivät normaalisti tee itse kortteja, innostuvat nyt. Lokakuusta joulukuulle on todellakin askartelun sesonkiaikaa, kertoo myös askarteluliike Näpsäkän yrittäjä Tuula Latvala-Anttila Seinäjoelta.

Korttien askarteluun käytetään monesti paljon aikaa. Mitä enemmän yksityiskohtia, sitä suuremmaksi kasvaa käytettyjen minuuttien määrä. Vaasan Sinooperin myymäläpäällikkö Eva Nybergin mukaan mukaan monilla henkilöillä askartelu on intohimo. Jo korttien suunnitteluvaiheeseen saatetaan käyttää useita tunteja, jopa päiviä.

– Jos haaveilet jostain kortista, niin aikaa itse askarteluun voi kulua kaksi minuuttia, kymmenen, jopa 20 minuuttia.

Jos sä haaveilet jostain kortista, niin aikaa voi kulua kaksi minuuttia, kymmenen minuuttia jopa 20 minuuttia

Eva Nyberg

Ajan lisäksi kortteihin voi upota myös paljon rahaa. Mitään keskihintaa itse tehdylle kortille on hankala antaa, Nyberg kertoo.

– Kyllä se voi maksaa 30 senttiä, mutta yksi kortti voi maksaa myös kaksi euroa.

Pitsillä, nauhoilla ja napeilla vintagehenkeä

Askartelutarvikkeita pöydällä
Korttiaskartelussa vain luovuus on rajanaMerja Siirilä / Yle

Tämän joulun trendinä voidaan pitää leimasimilla painettuja kuvia ja bigshot-laitteella leikattuja kuvioita. Monen ostoskoriin on päätynyt paperilajitelma, josta voi leikata monenlaisia kuvia ja taustoja.

Myös vintage on tänä vuonna muotia joulukorteissa. Korttiin liitetään erilaisia koristepapereita, kankaita, nauhoja, pitsiä ja nappeja. Korttien tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Yksi asia on kuitenkin ylitse muiden.

– Kimalle on muodissa joka vuosi, Nyberg naurahtaa.

Muutama vuosi sitten moni askartelija rakensi 3d-tarrojen avulla kolmiulotteisia kortteja. Kortit syntyvät ison kuvan päälle liimattavista pienimmistä kuvista. Apuna käytetään kaksipuolisia tarrapaloja, jolloin kuvat kohoavat korttipohjasta. Ojalan mukaan 3d-korttien buumi ei ole vielä ohitse, mutta laantunut.

Vanhat joulun klassikkovärit pitävät pintansa askartelussa. Punainen, sininen ja vihreä pahvi ovat säilyttäneet vuosien ajan suosionsa korttien tekijöissä. Uutuuksiakin on ilmennyt, sillä moni askartelee tänä vuonna korttinsa vaalealle korttipohjalle. Latvala-Anttilan mukaan esimerkiksi puhtaan valkoiset korttipohjat käyvät hyvin kaupaksi.

– Sen päälle on helppo rakentaa muita värejä, Latvala-Anttila kertoo.

– Valkoinen on siirtynyt askarteluun varmaankin sisustuksesta. Siihen pystyy yhdistämään hyvin hopeaa. Kyllä tämä on muoti-ilmiö, Ojala kertoo.

Ojalan suunnitelmissa on toteuttaa kortit itsenäisyyspäivän aikana. Nyberg sen sijaan on jo saanut omat korttinsa valmiiksi. Beigeihin korttipohjiin hän on yhdistänyt pitsiä, ja erikoisuutena on kanelitanko.

– Se on mun versio tänä vuonna, Nyberg paljastaa.

Yle Pohjanmaa kerää itse tehtyjen joulukorttien kuvia. Jos olet saanut tehnyt tai tekemässä juuri joulukortteja, niin ota niistä kuva ja lähetä meille. Kuvia voi lähettää sosiaalisessa mediassa Instagramin tai Twitterin välityksellä tunnisteella #ylejoulukortti. Kuvia voi välittää myös osoitteeseen pohjanmaa@yle.fi. Koostamme kuvista artikkelin ensi viikon aikana.