1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koiraharrastusten kirjo kasvaa – nyt koirat hyppivät pallojen päälle

Uudessa dobo-harrastuksessa koira ja ihminen liikkuvat suuren kumipallon päällä. Tämän kerrotaan vahvistavan koiran syviä lihaksia ja eläimen sekä omistajan suhdetta.

Kotimaan uutiset
Koira.
Irene Turunen pitää dobo-kurssia, jolle osallistuvat muun muassa Riikka Riissanen ja Tuija Räsänen.

Pohjois-Karjalaan on rantautunut uusi koiraharrastus Dobo. Suomessa kehitetyssä lajissa koira jumppaa suuren kumipallon ympärillä ja päällä. Kontiolahden Jakokosken vanhalla koululla dobo-ryhmää ohjaa Koirapalvelu Vihmerän Irene Turunen.

– Ennen kaikkea se kehittää koiran syviä lihaksia ja tasapainoa. Mutta kyllä se myös koiran henkisiä ominaisuuksia kehittää, eli itseluottamusta ja keskittymiskykyä. Näin ovat monet harrastajat kertoneet, Turunen selittää.

Samalla lujittuu henkinen side koiran ja sen ohjaajan välillä. Joillekin koirille laji sopii myös kuntoutukseen.

– Meillä lähti siitä, kun Kukkis on agility-koira ja sille tuli loukkaantuminen siinä agilityssä. Käytiin eläinfysioterapeutilla ja hän sitten suositteli tätä doboa, että siinä saa lihaksia paremmin kuntoon, kertoo joensuulainen Riikka Riissanen.

Doboa kuvaillaan haastavaksi lajiksi, jossa pitää rauhassa keskittyä. Vinttikoira Eevi kääntyilee jo tottuneesti suuren, keltaisen pallon päällä.

– Eevi on aika paljon tykännyt siitä, että on sellaista keskittymiskysyä ja just tälleen sadekelillä on ollut sisäpuuhaa, kun on opittu, ja hirveen innokas on ollut tekemään näitä dobo-juttuja, kertoo joensuulainen Tuija Räsänen.

Koiranäyttelyt ja agility ovat jo suurelle yleisölle tuttuja, mutta dobo vasta tekee tuloaan. Dobo-ryhmiä on ruvennut syntymään koiraseuroihin nyt, kun lajiin on koulutettu ohjaajia.

Lue seuraavaksi