1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kela: Äitiyspakkauksen pahvilaatikko on turvallinen

Kelan mukaan äitiyspakkauksen toimittaja on vakuuttanut, ettei pahvilaatikossa ole käytetty haitallisia aineita. Tiistaina bloggaaja Maria Nordin väitti laatikon olevan vauvalle vaarallinen nukkumispaikka.

Kuva: Yle / Anu Rummukainen

Kelan mukaan sekä äitiyspakkauksen sisältämät tuotteet että pahvilaatikko itsessään ovat turvallisia käyttää. Tiedotteessaan Kela kertoo, että sillä on pakkaukseen tuotteita toimittavien yritysten kanssa kirjallinen sopimus, jossa yritykset sitoutuvat tuoteturvallisuuteen (siirryt toiseen palveluun).

Tiedotteessa kerrotaan myös nykyisen äitiyspakkauslaatikon toimittajan Adara Pakkauksen vakuuttaneen Kelalle, ettei pahvilaatikossa ole haitallisia aineita. Esimerkiksi liima-aineena on käytetty tärkkelystä ja värit ovat vesiliukoisia.

Adara Pakkaus on toimittanut äitiyspakkausten laatikot Kelalle vuodesta 2012 alkaen.

Kela laati tiedotteen sen jälkeen, kun bloggaaja Maria Nordin kyseenalaisti laatikon turvallisuuden vauvan ensimmäisenä vuoteena mahdollisen hajuhaitan ja formaldehydin vuoksi.

Kela on sittemmin ollut yhteydessä vuodelaatikon toimittajaan, joka on lähettänyt lisätietopyynnöt laatikon materiaalien valmistajille.

Vuoden 2015 äitiyspakkauksen toimittaa Stora Enso Packaking. Heidän selvityksensä mukaan Maria Nordinin esiin nostama formaldehydipitoisuus pakkauksessa on alle 5,0 milligrammaa kilossa, mikä on turvallisuusstandardien mukainen, Kelan tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteessa huomautetaan myös, että asiantuntijoiden mukaan formaldehydi ei kuulu aaltopahvin valmistusprosessiin.

Stora Enso Packaking on toimittanut äitiyspakkauksen myös vuosina 2001–2009.

Kela jakaa vuosittain 40 000 äitiyspakkausta. Ne sisältävät esimerkiksi vauvan vaatteita ja pahvilaatikkoon sopivan patjan, minkä vuoksi moni käyttää laatikkoa vauvan ensimmäisenä vuoteena.