Seksuaalisuus läsnä 24/7 – poikien ja miesten seksuaalisuudesta välittyy kliseinen kuva

Poikien ja miesten suhteesta seksiin annetaan helposti kliseinen kuva – "se" on aina mielessä. Erityistason seksuaaliterapeutti Antti Ervastin mukaan väite ei ole kokonaan väärä, etenkin kun puhutaan seksuaalisuudesta laajemmin. Nykypäivänäkin vaikeuksiin voi ajautua nuori, jonka erilaisuutta ei kunnioiteta.

terveys
Antti Ervasti.
Antti Ervasti piipahti Joensuussa puhumassa poikien ja nuorten miesten moninaisuudesta. Yle / Tarja Laitinen

Erityistason seksuaaliterapeutti Antti Ervasti perehtyi poikien ja miesten seksuaalisuuden pulmiin muun muassa Poikien Talon vetäjänä Helsingissä. Pohjimmiltaan kaikki nuoret aprikoivat samanlaisten kysymysten äärellä.

Se on osa meitä kaikkia siitä lähtien, kun me synnytään ja siihen asti, kun me kuollaan

Antti Ervasti

– Pojilla ja tytöillä on paljon asioita mielessä, koska he eivät välttämättä ole olleet seksuaalisesti aktiivisia. Miettii, miltä se tuntuu, miten löytää ensimmäinen seksikumppani, miten löytää seurustelusuhteita, miten toimia seksitilanteessa, Ervasti luettelee.

Tässä tilanteessa ei ole väärin väittää, ettei seksi olisi koko ajan mielessä.

– Varsinkin, kun seksuaalisuus ajatellaan laajemmin kuin pelkkänä fyysisenä seksinä, niin se on osa meitä kaikkia siitä lähtien, kun me synnytään ja siihen asti, kun me kuollaan. Tietysti nuorilla hormonaaliset muutokset ja muut aiheuttavat sen, että seksi on mielessä hyvin usein, mutta haluan laajentaa asian seksuaalisuuteen, se on läsnä 24/7 jollakin muotoa.

Erilaisuus voi ahdistaa ja rankasti

Pojilla ei ole pelkoa vain homoudesta tai itsensä koskettelun seurauksista.

Yleensäkin jännittää olla toisten samanikäisten seurassa

Antti Ervasti

– Yleensäkin jännittää olla toisten samanikäisten seurassa tai jännittää, onko riittävän miehekkään näköinen, Antti Ervasti tuumaa.

Seksuaalivähemmistöön kuuluvilla nuorilla on suurempi riski käyttäytyä itsetuhoisesti kuin muilla. Suomessa viime aikoina käyty keskustelu on osoittanut, että edistyksellisyyden rinnalla vallalla on paljon ahdasmielisyyttä, joka voi sattua ja satuttaa.

– Jos kokee, ettei seksuaali-identiteettiä hyväksytä, jos sitä ei pystytä aidosti kunnioittamaan, voi joutua peittelemään itsestään sellaista, mitä ei pitäisi peittää. Jos kunnioitusta ei saa keneltäkään, on se hyvin ahdistavaa, Ervasti vakavoituu.