1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opiskelijat yllättivät omaishoitajat hemmottelupäivällä: "Ihan ruhtinaallista"

Opiskelijät järjestivät omaishoitajille ja heidän hoidettaville mojovan yllätyksen Mikkelissä. Omaishoitajille oli tarjolla muun muassa erilaisia hierontoja sekä hoidettaville joululauluja ja bingoa.

Omaishoitajat, hyvän mielen päivä
Punaisen ristin aluetyöntekijä Riitta Asilainen pitää omaishoitajille järjestettyjä tapahtumia tärkeänä hyvinvoinnin kannalta. Mikkeliläinen omaishoitaja Annikki Pulkkinen on samaa mieltä. Toimittaja Simo Kurki haastattelee.

Omaishoitajilla oli hymy herkässä Etelä-Savon ammattiopiston tiloissa, jossa ammattiopiston opiskelijat olivat järjestäneet heille rentouttavia aktiviteetteja.

– Tämähän on tosi hieno asia. Meitä nyt hemmotellaan, sillä meille on järjestetty vanhan ajan iltamia, nyt tämä rentoutumispäivä sekä myöhemmin joulukuussa vielä joulupuurotilaisuus, kertoo omaishoitaja Helena Viljakainen.

Omaishoitaja Helena Viljakainen nauttii Anne Selinin tarjoamasta käsihieronnasta. Kuva: Simo Kurki / Yle

Viljakaisen mukaan rentoutumispäivä tuli tarpeeseen, sillä omaishoitajan arjessa ei itse pysty aina rentoutumaan.

– Ihan ruhtinaallistahan tämä on nykypäivänä, kun kaikessa koitetaan koko ajan supistaa. Täällä myös tapaa uusia sekä entisiä omaishoitajia, jotka ovat mukana samassa veneessä.

Parikymmentä omaishoitajaa ehti tällä kertaa mukaan rentoutumaan. Viljanen arvioikin, että monet halukkaat omaishoitajat eivät pysty osallistumaan heille järjestettyihin tapahtumiin.

– Monilla ei ole mahdollista osallistua tällaisiin tilaisuuksiin, koska ei saada ketään jäämään omaisen kanssa kotiin. Voi tulla myös viime hetken menoja, koska arki on kuitenkin arvaamatonta.

Tilaisuudet palvelevat myös oppilaita

Tapahtuma oli osa Ylen organisoimaa Lupa välittää -kampanjaa, jossa organisaatiot ja kansalaiset haastetaan mukaan kohtamaan ikäihmisiä mukavan tekemisen ja yhdessäolon merkeissä.

Ravitsemistietouteen omaishoitajat pääsivät tutustumaan tablettien avulla Kuva: Juuso Valkonen / Yle

Etelä-Savon ammattiopiston koulutuspäällikkö Jaana Kovanen kertoi järjestetyn tilaisuuden palvelevan myös oppilaita.

– Kyllä oppilaat ovat osallistuneet tähän tosi hyvillä mielin. Monilla oppilailla ei ole isovanhempia tai he asuvat kauempana niin he pääsevät tällä tavalla tapaamisiin ikäihmisten kanssa.

Järjestetty tilaisuus ei ole ainoa laatuaan, sillä Kovasen mukaan tiedossa on jo lisää opiskelijoiden järjestämiä tapahtumia.

– Huomenna meillä lähtevät sosiaali- ja terveysalan opiskelijat Anna-kotiin, jossa järjestetään ikäihmisille toiminnallista tekemistä. Tammikuussa hiusalan opiskelijat kutsuvat tänne vieraita.