Hyppää sisältöön

Onnellisuusprofessori: Pienet teot ovat helpoin tie onneen

Luulitko, että onni syntyy suurista saavutuksista? Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen neuvoo tavoittelemaan onnea pienten tekojen kautta. Nämä viisi neuvoa auttavat löytämään onnen läheltä.

Kuva: Touko Yrttimaa

Pienet ystävälliset teot

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen mukaan niin oma kuin yhteinen onni nousevat tehokkaimmin, kun teemme pieniä myönteisiä asioita toinen toisellemme.

– Kaikkein helpoimmin omaa onnellisuutta lisäävät ystävälliset teot. Se nostaa omaa onnea ja samalla kun kohotamme toisten ihmisten onnellisuutta, se heijastuu meihin takaisin. Valtavan laaja englantilainen tutkimuskin kertoo, että ystävienkin onnellisuus heijastuu meihin.

Myönteinen puhe

Ojanen suosittelee myös välttämään negatiivista puhetta ja suurieleistä aggression purkamista. Kielteinen ajattelu ja kielteiset teot eivät ruoki onnellisuutta, päinvastoin.

– Me joudumme tekemään onnellisuuden eteen aika paljon töitä. Se tarkoittaa sitä, että tehdään myönteisiä asioita ja kartetaan kielteisten asioiden tekemistä.

Ojanen on tekojen kannalla, koska ihmisen on usein vaikea muuttaa omia asenteitaan. Hänen mielestään ei kannata jäädä odottelemaan asennemuutosta, vaan tehdä hyviä tekoja ja ajatella positiivisesti niistä huolimatta.

– Pieni asennemuutos pitää toki olla päässä, jos vaikka haluamme alkaa harrastamaan enemmän kiitollisuutta.

Kiitollisuus

Itsekin viisi teosta onnellisuudesta kirjoittanut emeritusprofessori on käynyt läpi valtavan määrän onnellisuusoppaita. Oppaat kiinnittävät usein huomioon samaan asiaan, jota Ojanen itsekin markkinoi: kiitollisuuteen.

– Tämän jokainen arkijärjelläkin ymmärtää, se ei tarvitse mitään tutkimustakaan perustaksi. Näin on ajateltu jo tuhansien vuosien ajan, silloin kun ihmiset ovat olleet fiksumpia ja järjissään. He ovat ymmärtäneet, että kiitollisuus on tärkeä asia. Siihen löytyy kaikista uskonnoistakin hyviä ohjeita.

Lapsenomaisuus

Psykologian emeritusprofessori Markkku Ojanen. Kuva: Maria Bonnor / Yle

Jos hakee kunnon onnellisuuspiikkiä, neuvoo Ojanen heittäytymään hauskanpitoon lasten kanssa.

– Usein luennollakin suosittelen sitä, että jos teillä on omia pieniä lapsia tai lapsenlapsia, niin pitäkää hauskaa niiden kanssa. Mikään ei ole niin mukavaa kuin puuhata lasten kanssa ja keksiä jotain hauskoja juttuja ja pelleillä tai – kuten Hämeessä sanotaan – pirstata lasten kanssa.

Osta kokemuksia, älä tavaraa

Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että onnellisuutta voidaan etsiä myös vääristä paikoista ja väärällä tavalla. Ojasen mukaan ongelma koskee niitä, joilla on maallista mammonaa yli tarpeen. Jos huomio kiinnittyy liiaksi rahaan ja tavaraan, se alentaa onnellisuutta.

– On tutkijoita, jotka sanovat, että jos voittaa lotossa jonkin pienehkön summan rahaa, niin enemmän saa onnea jos ostaa toiselle lahjan ennemmin kuin että ostaa itselleen jotain.  Se on näin radikaali asia.

Tavaran sijaan Ojanen kehottaa hankkimaan kokemuksia.

– Harrastuksiin liittyviä asioitahan on paljon ja juttuja joita voi tehdä toisten kanssa. Rahan käyttäminen niihin tuottaa paljon enemmän onnea kuin esimerkiksi se, että ostamme jatkuvasti uusia huonekaluja.