1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Trafi linjaa: Vapaapalokunnat tarvitsevat ammattiajoluvat luistelukenttien jäädyttämiseen

Luistelukenttien jäädyttämisestä noussut kohu on nostanut esiin laintulkintaan liittyvät ongelmat. EU-direktiivi ammattiajoluvasta ei Euroopan parlamentin tiedotustoimiston mukaan koske vapaapalokuntia, eikä siten estä vapaapalokuntia jäädyttämistä kylien luistelukenttiä. Trafi linjaa kuitenkin, että kaikenlainen varainkeruu vaatii ammattiajoluvan, jos varainhankintaa tehdään säiliöautolla.

Kotimaan uutiset
Luistelukenttää jäädytetään vesiruiskulla
Tommi Parkkinen/Yle

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston mukaan mikään EU-direktiivi ei kiellä luistelukenttien jäädyttämistä.

Suomen liikenteenturvallisuusvirasto Trafi on kuitenkin laintulkinnassaan jyrkempi. Trafi tulkitsee vapaapalokuntien tarvitsevan säiliöautojen kuljettajille maksulliset ammattiajoluvat, jos he keräävät toimintaansa varoja jäädyttämällä kylien luistelukenttiä.

– Jos autoa käyttää yksityisesti, silloin ei ole ongelmaa, Trafin asiantuntija Jussi-Pekka Laine toteaa.

Jos autoa käyttää yksityisesti, silloin ei ole ongelmaa.

Jussi-Pekka Laine

Vapaapalokuntien pelastustoiminta on rajattu maksullisen ammattiajoluvan ulkopuolelle. Vapaapalokuntien raskaiden ajoneuvojen kuljettajilla ei tarvitse olla nykylain vaatimaa ajolupaa muun muassa koulutus- ja valistustyötä tehdessään, eikä tietysti hälytystehtävissä.

Raja tulee kuitenkin vastaan esimerkiksi, kun VPK jäädyttää luistinratoja kerätessään rahaa toimintansa pyörittämiseen. Vapaapalokunnat eivät voi tehdä mitään varainhankintaa ilman ammattipätevyyden hankkineita kuljettajia.

– Jos VPK:t tekevät varainhankintaa, se on ammattipätevyyden piirissä eli silloin kuskeilta se myös vaaditaan, Laine tiivistää.

Voiko vapaapalokunta jäädyttää kentän vapaaehtoistyönä?

Vapaaehtoistyönäkään ei kenttien jäädyttäminen Trafin linjauksen mukaan ole ihan selvää.

Kenttien jäädyttämisen ei katsota olevan pelastustoimintaa, joka taas on rajattu ammattiajolupavaatimuksen ulkopuolelle. Laintulkinta ei ole helppoa, vaikka jääkenttä tehtäisiin VPK:n vapaaehtoisvoimin.

Trafin ohje on, että säiliöautoa ajaa yksityinen henkilö.

– Vapaapalokuntalainen voi lainata auton vapaapalokunnalta, silloin sitä ei tulkita ammattipätevyyden piiriin kuuluvaksi, Trafin asiantuntija Laine kertoo.

Toinen on kysymys on se, kattavatko vakuutukset, jos yksityishenkilö ajaa esimerkiksi kolarin ajaessaan vapaapalokunnan säilöautolla luistinkenttää jäädyttämään.

– Tuntuu todella huonolta vaihtoehdolta. Jos yksittäinen ihminen täräyttää kolarin, kuka korvaa? Vapaapalokunta ei ole ainakaan korvausvelvollinen niissä tilanteissa, Suomen sopimuspalokuntien liiton toiminnanjohtaja Isto kujala pohtii.

– En voi sitä kenellekään vapaapalokuntalaiselle suositella, että ottaisi paloauton omissa nimissään, hän lisää.

Varainkeruulla on pitkät perinteet VPK-toiminnassa

Suomen sopimuspalokuntien liiton toiminnanjohtaja Kujala uskoo kuitenkin varainkeruun vaikeutumisen jättävän monet luistelukentät jäädyttämättä.

– Jos VPK:t eivät saa varainhankintana jäätä tehdä, silloin se jää monissa paikoissa tekemättä, koska ei ole ketään muutakaan sitä tekemään, liiton toiminnanjohtaja Kujala kuittaa.

Jos VPK:t eivät saa varainhankintana jäätä tehdä, silloin se jää monissa paikoissa tekemättä, koska ei ole ketään muutakaan sitä tekemään.

Isto Kujala

Trafin mukaan varainkeruun laittaminen ammattiajolupavaatimuksen piiriin estää kilpailutilanteen vääristymistä. Vapaapalokuntien varainkeruu jäitä jäädyttämällä voi olla joltain säiliöautoyrittäjältä pois.

– Ei ole mitään kilpailutilannetta. Minuun ei ole ollut kukaan yhteydessä, että mitään kilpailua olisi missään syntynyt, Kujala sanoo.

Myöskään Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto ei näe luistelukenttien jäädyttämisessä uhkaa kilpailutilanteen vääristymisestä.

– Tiedossamme ei kyllä ole merkittävää yksityistä tarjontaa tällä toimialalla, mutta tältä osin tietomme ovat ehkä puutteelliseet, tiedotustoimistosta todetaan.

Juttua muokattu 15.12. klo 11.35. Alaotsikkoon lisätty lause: jos varainhankintaa tehdään säiliöautolla.

Lue seuraavaksi