1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tyyny on lika- ja rasvapommi: "Pestävä 3-4 kertaa vuodessa"

Vanha ja likainen tyyny voi olla salakavala homepesä, joka aiheuttaa muun muassa silmätulehduksia ja iho-ongelmia. Tuoreen tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen ei ole pessyt tyynyään koskaan.

Kuva: YLE / Tanja Perkkiö

Illalla vuoteeseen mennessä ei tule ajatelleeksi, millaiseen bakteeripesään päänsä mahdollisesti kallistaa. Unikulman tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen ei ole pessyt tyynyään koskaan. Syytä ehkä olisi, sillä vanha ja pesemätön tyyny kerää vuodessa kilon verran rasvaa, likaa, hikeä ja jopa hometta. Nuoret ovat tutkimuksen mukaan kaikkein laiskimpia huoltamaan tyynyjään.

Ulla-Maija Lousti Satakunnan Allergia- ja astmayhdistyksestä yllättyi siitä, että niin moni vielä uskoo pelkän tyynyliinan vaihdon ja tuuletuksen riittävän tyynyn hoidoksi.

–  Kyllä nekin ovat hyväksi, mutta suosittelen tyynyn pesua 3-4 kertaa vuodessa, Lousti sanoo.

Lousti muistuttaa, ettei ongelma koske vain kodin vuodevaatteita, vaan hotelleissakin näkee likaisia peittoja tyynyjä, joissa on keltaisia hikiläiskiä.

Kymmenen vuotta samalla tyynyllä on jo liikaa.

Ulla-Maija Lousti, Satakunnan Allergia- ja astmayhdistys

Tyyny voi olla terveysongelma

Ihmisestä erittyy yön aikana melkoinen määrä kuona-aineita. Likainen tyyny voi olla myös salakavala homepesä, joka aiheuttaa muun muassa silmä- ja korvatulehduksia sekä iho-ongelmia.

– Nenä voi olla aamulla tukossa. Tai sitten voi olla sumuinen olo ja päänsärkyä. Silmän sidekudoksetkaan eivät varmasti tykkää tyynyssä muhivista bakteereista. Vuodevaatteiden hygienialla ja makuuhuoneen ilmalla on merkitystä myös unen laadulle.

Lousti  suosittelee, että tyyny vaihdetaan uuteen parin vuoden välein.

– Kun miettii nukkumistuntien määrää, viisi vuottakin on aika pitkä vaihtoväli. Kymmenen vuotta samalla tyynyllä on jo liikaa.

Lousti neuvoo pesemään vuodevaatteet 60 asteessa ja kuivaamaan ne ilmavasti.