Intiassakin iloitaan lähihoitaja Ranjithin kutsusta Linnan juhliin – "Aina voi tehdä hyviä töitä"

– Kengät on jo kiillotettu, vakuuttelee hämeenlinnalainen Ranjith Kumar "Rantsi" Prabhakaran. Hän valmistautuu vaimonsa Minnan kanssa presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlille. Sukulaiset Intian Keralassa ovat ylpeitä suomalaistuneesta pojastaan, joka on kuluneen vuoden kantanut myös Pakolaisavun myöntämää Mr. Maahanmuuttaja -titteliä

Kotimaa
Mr Maahan muttaja 2013 Ranjith Kumar Prabhakaran
Ville Välimäki / Yle

Kun linnan juhlien kutsu kolahti postilaatikkoon, Rantsi soitti heti äidilleen Intian Keralaan. Sukulaiset ja ystävät maailman toisella puolella ymmärtävät kutsun merkityksen.

– He ovat ylpeitä ja onnellisia minun puolestani. Intiassakin presidentti kutsuu itsenäisyyspäivänä paljon tärkeitä ihmisiä, jotka ovat tehneet hyvää työtä maan eteen, kertoo Ranjith Kumar Prabhakaran.

Kolmetoista vuotta Suomessa asunut Rantsi uskoo, että kutsu linnaan tuli kiitoksena hänen työstään vanhusten parissa.

Juhlien jälkeen on heti iltavuoro. Mummojen ja pappojen vaippojen vaihtamista

Ranjith Kumar Prabhakaran

– Paljon tuli eilen torilla mummot ja papat sanomaan, että katsovat sitten minua televisiosta, nauraa Ranjith Kumar ja lupaa pilke silmäkulmassa etsiä linnan tungoksessa käsiinsä ainakin Teemu Selänteen.

– Jos näen häntä, se olisi hienoa, hymyilee Ranjith Kumar.

Linnan juhlissa Ratsin ja Minna-vaimon on juhlittava hilltiysti, sillä sunnuntaina Rantsilla on taas edessä työpäivä vanhusten parissa.

– Juhlien jälkeen on heti iltavuoro. Mummojen ja pappojen vaippojen vaihtamista ja perushoitojen tekemistä. Tavallista elämää. Minusta on hienoa, että tavallisesta elämästä löytyy ilo, silloin se elämä kantaa, hymyilee Rantsi.

Maahanmuuttajilla on paljon annettavaa

Terveydenhoitajaksi parhaillaan opiskeleva lähihoitaja Rantsi on kiertänyt Mr. Maahanmuuttaja- nimityksensä jälkeen puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa. Hän uskoo, että maahamuuttajilla on paljon annettavaa, kun Suomessa on tuotava yhteisvastuuta ja yhteisöllisyyttä takaisin suomalaiseen arkeen.

– Suurimmalle osalle aasialaisista ja afrikkalaisista se yhteisöllisyys on synnynnäistä. Suomessakin on ollut niin joskus. Painotan aina ihmisille, että voi auttaa toista ihmistä. Tai tehdä hyviä töitä, sanoo Rantsi.

Suomessa on miljoona eläkeläistä, jotka kaipaavat lähelleen toista ihmistä avuksi tai vaikka vain seuraksi. Ranjith Kumar Prabhakaran sanoo, että kaikilla on mahdollisuus ryhtyä auttajiksi.

– Kukaan ei kiellä maahanmuuttajia menemästä auttamaan. Sitä kautta me voimme näyttää meidän vahvuutemme, että me rakastamme ihmisiä. Haluamme aidosti auttaa. Sen jälkeen apu tulee meillekin takaisin, selittää Rantsi.

Intian aurinko aina sydämessä

– Intiassaa aurinko paistaa vuoden jokaisena päivänä ja se antaa energiaa, sanoo Rantsi pimeänä joulukuun aamuna. Rantsi itse on ollut Suomessa jo vuodesta 2001 ja vakuuttaa kotiutuneensa hyvin. Omalla kotimaalla on kuitenkin aina erityinen paikka sydämessä.

– Kyllä jokainen meistä ihmisistä kaipaa omaa kotiseutua. On hän sitten Intiasta tai Kainuusta. Aikuisena se kaipaus tulee entistä syvemmältä, pohtii Ranjith Kumar.