1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kunnat palauttivat 1,6 miljoonaa euroa veteraanien kuntoutusrahoja – Nämä palauttivat eniten

Veteraaneille tarkoitettuja kuntoutusrahoja jää edelleen käyttämättä. Viime vuonna kunnat palauttivat valtiolle runsaat 1,6 miljoonaa euroa veteraanien kuntoutusmäärärahoja. Tuhannet veteraanit jäivät ilman heille lain mukaan kuuluvaa kuntoutusta.

talous
Kädet yhdessä.
Elina Ojanotko / Yle

Veteraanijärjestöjen mukaan kuntoutusrahoja jää käyttämättä monesta eri syystä.

– Ensinnäkin monessa kunnassa ei ole sisäistetty valtioneuvoston ja lainlaatijan tahtoa, että veteraanit muodostavat erityisryhmän vanhusväestössä ja he tarvitsevat erityishuolenpitoa. Kunnissa ei ole nimetty riittävästi resursseja veteraanien hoitamiseen, vaan resurssit ovat vähän hajallaan kunnissa, Lapin sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Martti Koskela sanoo.

Koskela lisää, että veteraanien kuntoutusrahoja jää käyttämättä myös siksi, että osa veteraaneista sairastuu ennen kuntoutuksen aloittamista eivätkä kaikki kunnat ole valinneet uutta kuntoutettavaa tilalle. Veteraanien keski-ikä koko maassa on 91 vuotta, joten heidän terveydentilansa voi huonontua ennen kuntoutukseen pääsemistä.

– Jopa 15 prosenttiin kuntoutukseen osoitetuista joudutaan tekemään muutoksia. Tämä vaatii kunnalta kovasti työtä, että on varauduttu siihen, että veteraani voi sairastua eikä lähdekään. Silloin pitää olla tilalla toinen henkilö, joka astuu kuntoutukseen, Koskela kertoo.

Oulu palautti eniten

Eniten veteraanirahoja palauttivat Oulun, Helsingin ja Rovaniemen kaupungit. Oulu palautti 303 828 euroa, Helsinki 226 226 euroa ja Rovaniemi 57 793 euroa.

– Oulussa palautukset johtuivat siitä, että siellä oli ongelmia sähköiseen laskutukseen siirtymisessä. Helsingissä taas asuu kymmenen prosenttia kaikista veteraaneista, mutta kaupungissa on auttamattoman liian vähän resursseja, Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä sanoo.

Myös Ahvenanmaalta palautettiin melkoi suuri summa, 50 992 euroa. Ahvenanmaalle Seppä löytää nopeasti selityksen.

– Ahvenanmaalta on palautettu kuntoutusrahoja jo 18 vuotta. Saaristosta ei ole järkeä lähteä kauas kuntoutukseen. Lähin ruotsinkielinen kuntoutuslaitos on vasta Pohjanmaalla.

Moni veteraani ei jaksa enää lähteä laitoksiin kuntoutukseen

Lapin sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Martti Koskela

Palautetut rahat uusjakoon

Lain mukaan veteraanin pitäisi saada vähintään kymmenen vuorokautta kuntoutusta vuodessa. Veteraaneja on elossa vielä noin 28 000, joista Lapissa runsaat 1900. Kuntoutukseen osallistui viime vuonna runsaat 20 000 veteraania koko maassa.

Kunnilta palautuneet rahat eivät kuitenkaan mene hukkaan, vaan ne palautuvat takaisin veteraanien kuntoutukseen.

– Edellisen vuoden palautuneet määrärahat jaetaan uudestaan seuraavan vuoden syksynä lisämäärarahoina etupäässä niille kunnille, jotka ovat jo käyttäneet aikaisemmin omat määrärahansa, Lapin sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Martti Koskela kertoo.

Vaikka veteraanien määrä vähenee jatkuvasti, veteraanijärjestöjen vastustavat kuntoutusrahojen vähentämistä. Järjestöjen mukaan kuntoutus käy sitä kalliimmaksi mitä vanhempia ja huonokuntoisempia veteraanit ovat.

– Moni veteraani ei jaksa enää lähteä laitoksiin kuntoutukseen, vaan hoitaja tai fysioterapeutti tulee kotiin, Koskela sanoo.

Lapin kunnat palauttivat viime vuonna käyttämättä jääneitä veteraanien kuntoutusrahoja valtiolle runsaat 133 000 euroa. Eniten, liki 58 000 euroa palautti Rovaniemen kaupunki. Seuraavaksi suurimmat summat palauttivat Kemijärven kaupunki (29 908 euroa) ja Keminmaan kunta (22 209 euroa).

Pienissä kunnissa veteraanit tunnetaan hyvin ja heitä pystytään hoitamaan hyvin.

Lapin sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Martti Koskela

Pienissä kunnissa asiat paremmin

Kaikki kunnat eivät kuitenkaan palauta rahoja. Esimerkiksi Lapissa oli viime vuonna seitsemän kuntaa, joissa käytettiin kaikki veteraanirahat: Kemi, Salla, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki ja Ylitornio. Lapin sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Martti Koskela sanoo, että yleensä veteraanien kuntoutusrahat käytetään parhaiten pienissä kunnissa.

– Pienissä kunnissa veteraanit tunnetaan hyvin ja heitä pystytään hoitamaan hyvin. Suurissa kunnissa veteraanit ovat hajallaan kunnan alueella eikä heitä ole tavoitettu.

Tilanteeseen on kuitenkin tullut parannus. Vuoden alusta Kela on antanut kunnan sosiaali- ja terveystoimelle kunnassa asuvien veteraanien osoitetiedot.

– Nyt kunta voi lähestyä oma-aloitteisesti veteraaneja kuntoutusasioita eikä veteraanin tarvitse enää itse hakeutua kunnassa sen henkilön puheille, joka hoitaa kuntoutusta, Koskela sanoo.

Etelä-Karjalasta ei palautettu yhtään kuntoutusrahoja

Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä

Kehuja Etelä-Karjalaan

Veteraanijärjestöt kehuvat Etelä-Karjalan mallia, jossa terveyspiiri Eksote vastaa veteraanien kuntoutuksen järjestelyistä.

– Etelä-Karjalassa on noin 900 veteraania, ja heidän kuntoutusasioitaan hoitaa viisi henkilöä. He soittavat kaikille veteraaneille. Etelä-Karjalasta ei palautettu yhtään kuntoutusrahoja, Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä sanoo.

Moni ei jaksa lähteä kotoa

Lain mukaan veteraanin pitäisi saada vähintään kymmenen vuorokautta kuntoutusta vuodessa. Veteraaneja on elossa vielä noin 28 000, joista Lapissa runsaat 1900.

Kunnilta palautuneet rahat eivät kuitenkaan mene hukkaan, vaan ne palautuvat takaisin veteraanien kuntoutukseen.

– Edellisen vuoden palautuneet määrärahat jaetaan uudestaan seuraavan vuoden syksynä lisämäärarahoina etupäässä niille kunnille, jotka ovat jo käyttäneet aikaisemmin omat määrärahansa, Koskela kertoo.

Kuntoutus kallistuu

Vaikka veteraanien määrä vähenee jatkuvasti, veteraanijärjestöjen vastustavat kuntoutusrahojen vähentämistä. Järjestöjen mukaan kuntoutus käy sitä kalliimmaksi mitä vanhempia ja huonokuntoisempia veteraanit ovat.

– Moni veteraani ei jaksa enää lähteä laitoksiin kuntoutukseen, vaan hoitaja tai fysioterapeutti tulee kotiin.

Veteraanijärjestöt vaativat, että myös veteraanien puolisoiden pitäisi päästä kuntoutukseen, vaikka heillä ei olisikaan veteraanitunnusta.

Lue seuraavaksi