Muusikko-taidemaalari Martti "Huuhaa" Innanen on kuollut

Innanen kuoli Meilahden sairaalassa keskiviikkona aamupäivällä lyhyen sairauden jälkeen.

Kotimaa
Martti Innanen.
Martti Innanen.Seppo Sarkkinen / Yle

Martti "Huuhaa" Innanen on kuollut. Tunnettu muusikko, laulaja ja taidemaalari oli kuollessaan 83-vuotias. Hän kuoli Meilahden sairaalassa keskiviikkona aamupäivällä lyhyen sairauden jälkeen.

– Hänellä on pieni merkitys jazz-musiikille ja suunnaton merkitys parodiselle musiikille, mutta hänen suurin merkityksensä on kuvataiteessa, Ylen musiikkitoimittaja Josper Knutas arvioi.

Martti "Huuhaa" Innanen löi läpi vuonna 1967 Elsa kohtalon lapsi -kappaleella. Se oli Suomen listaykkösenä neljä kuukautta, ja Innasen levy Suomen myydyin sinä vuonna. Hän sai Billboard-palkinnon Suomen ykkösartistina.

Ennen uraansa humoristisen studiomusiikin parissa, Innanen soitti instrumentaalijazzia kitaralla ammattimuusikkona. Lisäksi hän teki radiokuunnelmia Yleisradiossa. 1970-luvulla Innanen kiinnostui maalaustaiteesta.

Knutas luonnehtii Martti Innasta Suomen ykkösnaivistiksi, joka on pitänyt näyttelyitä myös ulkomailla.

– Hänen taulunsa ovat kuvia hänen musiikistaan.

– Innanen oli tyly totuuden puhuja. Hän on muun muassa sanonut, että suomalainen on ryssän ja ihmisen risteytys. Se voi kuulostaa tylyltä, mutta kun sitä miettii jonkin aikaa, niin siinä on perää, Knutas sanoo.

Martti Innanen syntyi 20. maaliskuuta 1931 ja kuoli 3. joulukuuta 2014.