Kataja iloitsee hallituksen esityksestä: "Muuntorangaistus on palautettava"

Hallitus käsitteli torstaina esitystä sakkojen muuntamista vankeudeksi. Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja on vaatinut muutosta epäkohtana pitämäänsä ratkaisuun, joka poisti sakkojen muuttamisen vankeudeksi.

politiikka
Sampsa Kataja
Jari Pelkonen / Yle

Sakkoja voidaan jatkossa muuttaa vankeudeksi, jos hallituksen torstaina antama esitys hyväksytään eduskunnassa.

Hallitus hyväksyi esityksen, jonka mukaan tuomioistuinten on käsiteltävä rikkomus, jos samalle henkilölle on määrätty vuoden aikana kolme sakkorangaistusta.

Nykyisin tuomioistuinten määräämät sakot ovat muunnettavissa vankeudeksi, mutta poliisin määräämät sakot eivät.

Nyt eduskunnalle annetun lakiesityksen mukaan uudistuksen yhteydessä sakon muuntosuhdetta muutettaisiin niin, että päiväsakoin määrätyissä sakoissa nykyisen kolmen päiväsakon asemesta neljää maksamatonta päiväsakkoa vastaisi yhden päivän vankeus.

Kansanedustaja tyytyväinen

Kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) mielestä hallitus on ryhdikäs, kun se haluaa korjata aiemman hallituksen vuonna 2008 tekemän virheen.

Katajan mukaan on kestämätöntä, että esimerkiksi näpistyksiin syyllistyneet henkilöt ovat selvinneet ilman rangaistusta, kun heille määrätyt sakot ovat jääneet maksamatta.

Sakon muuntorangaistusten palauttaminen on aivan välttämätöntä.

Sampsa Kataja (kok.)

– Sakon muuntorangaistusten palauttaminen on aivan välttämätöntä, jotta säilytämme rikosoikeusjärjestelmämme uskottavuuden. Sen jälkeen kun poliisin määräämiä sakkoja ei ole enää voinut muuntaa vankeudeksi turvattomuus kaupoissa on lisääntynyt ja poliisin arvokas työ on tehty tyhjäksi, Kataja sanoo.

"Kriminaalipolitiikkaa muutettava"

Kataja vaatii, että Suomessa muutetaan kriminaalipolitiikkaa. Hänestä edes vankien määrän kasvun pelko ei saa estää uudistuksia.

– Silloin olemme vaarallisella tiellä, jos rikolliset selviävät ilman rangaistuksia ja asiaa perustellaan kustannuksilla. On siirryttävä rikoksen tekijöiden suojelemisesta kohti rikosten uhrien suojelua ja rikosten ehkäisemistä. Nykytilanteessa kauppiaat ja rehelliset kuluttajat joutuvat maksamaan taparikollisten tekemät toistuvat näpistykset, Kataja sanoo.

Hallituksen esityksessä muuntorangaistuksen vähimmäispituus korotettaisiin neljästä päivästä viiteen päivään vankeutta ja enimmäispituus alennettaisiin 60 päivästä 40 päivään vankeutta. Tällä yritetään vähentää vankiluvun kasvua.