Romanilaulujen tallentaja Hilja Grönfors sai Suomi-palkinnon

Suuruudeltaan 22 0000 euron Suomi-palkinnot on jaettu ansioituneille taiteilijoille. Palkittujen joukossa on lahtelainen laulaja, joka saa kiitosta romanien kulttuuriperinteen keräämisestä ja tallentamisesta.

Laulaja Hilja Grönfors esiintymässä Savoy-teatterissa marraskuussa 2011. Kuva: Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut vuoden 2014 Suomi-palkinnot.

Suuruudeltaan 22 0000 euron tunnustuksen saivat tänä vuonna laulaja Hilja Grönfors, taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger yhdessä, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, pianisti Jukka Nykänen, kirjailija Timo Parvela, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kuvaaja Timo Salminen, Taide- ja kulttuurikeskus Kaarisilta ry ja rock-yhtye Popeda.

Palkinto myönnetään tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta.

Lahtelainen Hilja Grönfors sai palkinnon tekemästään tärkeästä työstä romanien kulttuuriperinteen säilyttämiseksi. Grönfors on kiertänyt 1990-luvun lopulta asti ympäri Suomen keräämässä ja tallentamassa romanilauluja. Hän esittää romanilauluperinnettä sekä omia lauluja yhtyeensä Latšo Džintan kanssa.

Toinen Päijät-Hämeeseen suuntautunut tunnustus tuli Nastolan Villähteellä sijaitsevalle Kaarisilta ry:lle. Kaarisilta tarjoaa muun muassa ammattiopetusta ja taiteilijatiloja erityistä tukea tarvitseville. Yhdessä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa Kaarisilta järjestää musiikkialan ja kuvallisen ilmaisun ammattilista koulutusta sekä vammaisten valmentavaa koulutusta.