Itsenäisyyspäivä herkistää 101-vuotiaan veteraanin

Kankaanpääläinen Vihtori Siivo juhli Suomen itsenäisyyttä viime vuonna Linnan juhlissa. Vaikka tunnelma olikin erityinen, ei 101-vuotias sotaveteraani tarvitse ympärilleen suuria juhlallisuuksia muistaakseen mitä itsenäisyyden taustalta löytyy.

Kotimaa
Vihtori Siivo lukee Sotaveteraani-lehteä
Mari Kahila / Yle

Vihtori Siivoa ei haittaa yhtään, ettei posti tuonut tänä vuonna kutsua Linnan juhliin. Hän aikoo viettää päivän muiden veteraanien kanssa Niinisalon varuskunnassa.

– On jo hieno saavutus, että pääsee kerrankin käymään Linnan juhlissa. Olotila siellä oli oikeastaan aika jännittävä, kun paikalla oli suuri juhlayleisö ja presidenttipari vielä juhlana helmenä. Tuntuu siltä, että tapahtumat vilkkuivat vain silmissä.

Muistoihinkin vieneet tapahtumat herkistivät 101-vuotiaan veteraanin juhlatilaisuudessa. Ne saivat hänet ajattelemaan kutsun taustalla olevia tapahtumia.

– Elämä on sillä tavalla ihmeellinen, että vaikka kuinka pitkälle elää, niin tapahtumat vain vievät eteenpäin. Ajatus siitä herkistää ja saa ajattelemaan, missä nyt oikein olen, Siivo toteaa.

Itsenäisyyden taustat eivät jää unholaan

Siivo iloitsee siitä, että muutkaan eivät ole unohtaneet itsenäisyyden saavuttamiseen vaadittua sotaa ja sen muistoja. Hänen ehdotuksensa ansiosta Suomessa liputettiinkin 4. syyskuuta jatkosodan päättymisen johdosta.

– Pitää muistaa, että Suomessa on käyty kolme sotaa, jotta siniristilippumme on saatu säilymään. Vapaussodalla, talvisodalla ja jatkosodalla on kaikilla oma merkityksensä historiamme kannalta.

Moni on epäillyt, että nuoriso unohtaa sodat, kun heillä ei ole enää omakohtaisia muistoja tapahtumista. Siivo on vakuuttunut siitä, että näin ei ole.

– Esimerkiksi aliupseerikoulun oppilaat ovat sanoneet, että he haluavat jatkuvasti kuulla lisää Suomen itsenäisyydestä ja siitä miten se on saavutettu. Aiheesta puhutaan kuulemma paljon. Se viittaa siihen, että nuoria itsenäisyys oikeasti kiinnostaa, Siivo toteaa.