Menneet myrskyt riepottelevat sähköyhtiöitä vieläkin – nyt pitää alentaa hintoja

Sähkön siirtohintoihin on odotettavissa alennuksia monilla paikkakunnilla. Yksi syy on matala korkotaso, mutta monella verkkoyhtiöllä suurimpana syynä on myrskyjen aiheuttamien sähkökatkojen korvaaminen asiakkaille.

talous
Eino-myrskn tielle kaatama puu Karstulassa.
Eino-myrsky kaatoi puita Karstulassa sunnuntaina.Jarmo Ahonen

Etelä-Savossa toimivan sähköverkkoyhtiön, Järvi-Suomen Energian asiakkaat saivat hiljattain lukea asiakaslehdestään (siirryt toiseen palveluun) poikkeuksellisen pääkirjoituksen. Siinä luvattiin neljä miljoonaa euroa joululahjarahaa. Lahjasta oli kiittäminen Einoa, Oskaria, Seijaa ja Raakelia.

Hei eivät ole anteliaita miljonäärisisaruksia, vaan viime vuoden rajumyrskyjä, jotka runnoivat sähkölinjoja Etelä-Savossa ja muuallakin siihen malliin, että vahinkoja on korvattava edelleen.

– Ei me tällaiseen järjestelyyn ole aikaisemmin jouduttu. Kyllä ne viime syksyn myrskyt olivat sitä luokkaa, että aiheuttivat suuria muutoksia tähän hinnoittelutarpeeseen, sanoo Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen.

Sähkönkulutuksesta riippuen Järvi-Suomen Energian joululahjan arvo vaihtelee parista kympistä reilusti yli sataan euroon asiakasta kohden.

Laki vaatii

Myrskyvahinkojen korvaaminen hinnanalennuksen muodossa on peruja tuoreesta lainmuutoksesta, jolla kannustetaan pitämään sähköverkko sellaisessa kunnossa, että sähkönjakelussa ei ole katkoja.

Energiamarkkinaviraston mukaan kyse on laatukannustimista, jotka vaikuttavat yhtiöille määrättyyn, niin sanottuun kohtuulliseen tuottoprosenttiin. Se on tänä vuonna 3,03 prosenttia. Sen verran siis jakeluyhtiö saa periä voittoa liiketoiminnastaan.

– Kyllä näillä kannustimilla on merkittävä osuus. Esimerkiksi tämä laatukannustin voi vaikuttaa 20 prosenttia kohtuulliseen tuottoon, joka omistajalle sallitaan, kertoo johtava asiantuntija Veli-Pekka Saajo Energiamarkkinavirastosta.

Laatukannustimen vaikutus tuottoprosenttiin voi siis enimmillään olla tänä vuonna 0,6 %. Tilanteesta riippuen se joko vähentää tai kasvattaa tuottoa, koska laatukannustin toimii molempiin suuntiin.

Kannustin vai ei

Järvi-Suomen Energian kohdalla tuo laatukannustin toimi viime vuonna juuri siihen ”väärään” suuntaan lukuisten myrskypäivien aiheuttamien sähkökatkojen vuoksi.

– Ei tätä tietysti yritystalouden kannalta voi kovin hyvänä pitää. Olemme itse esittäneet, että nämä hyvitettävät rahat käytettäisiin verkon investointeihin, mutta nykyinen malli on rakennettu näin ja tietysti sillä mennään eteenpäin, harmittelee toimitusjohtaja Arto Pajunen Järvi-Suomen Energiasta.

Sähkönjakeluyhtiöitä valvova Energiamarkkinavirasto seuraa yhtiöiden perimiä hintoja ja vertaa sitä kuluihin ja sähkön toimitusvarmuuteen kolmen vuoden jaksoissa. Näin yhtiöiden ei välttämättä tarvitse muutella hintojaan joka vuosi.

Energiamarkkinavirasto laskee kullekin yhtiölle liikevaihtoon verratun yli- tai alijäämän. Liiallinen ylijäämä merkitsee tarvetta alentaa hintoja ja päinvastoin.

– Näistä on tullut hintojenlaskuilmoituksia. Sitä kautta yhtiöt pyrkivät reagoimaan mahdollisimman pian meidän laskelmiin, toteaa Veli-Pekka Saajo Energiamarkkinavirastosta.

Toisaalta viraston tilastosta (siirryt toiseen palveluun)on helppo lukea, että monilla yhtiöillä on myös paineita hinnankorotuksiin.