Sote-uudistus: Katso kuinka paljon kotikuntasi maksuosuus muuttuu

Yle Uutisten kokoamasta taulukosta saat selville, miten sote-uudistuksen tuomat muutokset vaikuttavat maksuosuuksiin.

Kotimaa
Sote kirjaimet
Yle

Katso, kuinka paljon kotikuntasi sosiaali- ja terveysmenot muuttuvat uuden sotejärjestämislain myötä. Sosiaali- ja terveysministeriön laskelmissa plus-merkkinen lukema "Kunnan sotemenojen muutos" -sarakkeessa tarkoittaa, että kunnan maksut nousevat. Muutos lasketaan kunnan todellisten nettomenojen ja laskennallisen mallin erotuksesta.

Kunnat joutuvat maksamaan sitä enemmän, mitä vanhempia ja sairaampia kuntalaiset ovat. Eniten joutuvat maksamaan pikkukunnat Etelä-Karjalassa ja vähiten useat Lapin kunnat. Asukaskohtaiset sosiaali- ja terveysmenot kasvavat eniten Miehikkälässä Kymenlaaksossa, missä laskennallinen maksuosuus kasvaa 923 euroa asukasta kohti. Pelkosenniemellä maksuosuus vähenee 1 863 euroa asukasta kohti.

Maksuosuuksien eroja kuitenkin tasataan siten, että menetykset ja lisäykset ovat korkeintaan 400 euroa asukasta kohti.

– Suurimmalla osalla kunnista muutos on alle 200 euroa per asukas vuodessa. Suurimpia muutoksia tasoitetaan siirtymäajalla vuosina 2017–2020 ja rajaamalla muutos enintään 400 euroon asukasta kohden, STM kertoo.

Juttua korjattu klo 20.45 Miehikkälä kuuluu Kymenlaksoon ei Etelä-Karjalaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuntakohtaiset laskelmat sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.Lähde: SMT: Kuntakohtaiset laskelmat sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista