Keskustan kannatus pilvissä

Viime eduskuntavaaleista keskustan kannatus on noussut lähes yksitoista ja perussuomalaisten sulanut lähes viisi prosenttiyksikköä. Sekä kokoomuksen että SDP:n suosio on pudonnut eduskuntavaaleista kolme prosenttiyksikköä.

politiikka
Grafiikkaa.
Yle Uutisgrafiikka
Puoluekannatus

Keskustan suosio on noussut uusiin ennätyslukemiin. Yle Uutisten marraskuun mittauksessa keskustaa äänestäisi 26,7 prosenttia vastanneista. Keskustan ero kannatustaan menettäneeseen kokoomukseen on lähes 10 prosenttiyksikköä. Kisa kakkossijasta kiristyy, kun SDP on noussut kokoomuksen tuntumaan.

Pääministeripuolue kokoomukselle mitattiin 17,3 ja toiselle päähallituspuolueelle SDP:lle 16,1 prosentin kannatus. Kokoomuksen suosio putosi lokakuusta 2,1 ja SDP:n nousi 0,9 prosenttiyksikköä.

Oppositiossa keskustan kannatus on noussut kuukaudessa 1,2 prosenttiyksikköä, ja koko syksyn kannatustaan menettäneiden perussuomalaisten suosio putosi 0,8 prosenttiyksikköä. Entistä selkeämmin neloseksi tippuneille perussuomalaisille mitattiin 14,3 prosentin kannatus.

Viime eduskuntavaaleista keskustan kannatus on noussut lähes yksitoista ja perussuomalaisten sulanut lähes viisi prosenttiyksikköä. Sekä kokoomuksen että SDP:n suosio on pudonnut eduskuntavaaleista kolme prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitto ohitti vihreät

Uusista oppositiopuolueista vasemmistoliitto ohitti vihreät. Vasemmistoliittoa äänestäisi nyt 8.9 ja vihreitä 8,3 prosenttiyksikköä. Syyskuun lopulla oppositioon siirtyneiden vihreiden kannatus tipahti lokakuun luvuista 0,8 prosenttiyksikköä ja vasemmistoliiton nousi tasan yhden prosenttiyksikön.

Pienistä hallituspuolueista RKP keräsi tasan neljän ja kristillisdemokraatit 3,3 prosentin kannatuksen. Molempien kannatus liikahti tällä kertaa vähän ylöspäin.

Neljälle hallituspuolueelle mitattiin yhteensä 40,7 ja opposition neljälle suurimmalle 58,2 prosentin kannatus. Muut puolueet keräsivät 1,1 prosentin kannatuksen.

Äänestäjien epävarmuus noussut

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten 3.11.-2.12.2014 yhteensä 3 884 henkilöä,. Puoluekantansa kertoi 59,5 prosenttia vastanneista, ja virhemarginaali on noin 1,3 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Puoluekantansa kertoneiden osuus oli poikkeuksellisen pieni. Esimerkiksi lokakuussa puoluekantansa ilmoitti 64 prosenttia vastanneista.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus