Seinäjoen uusittavassa krematoriossa tuhkataan vähemmän vainajia kuin ennen

Seinäjoen seurakunnassa on menossa krematorion uusiminen. Tulevassa krematoriossa voidaan tuhkata vain viisisataa vainajaa ympäristölupaehtojen takia. Vuonna 2013 vainajia tuhkattiin Seinäjoella 570.

Kotimaa
Seinäjoen seurakunnan krematoriota remontoidaan.
Olli Koski / Yle

Seinäjoella valmistuu uusi krematorio talven aikana. Vanhan krematorion purkutyöt on aloitettu ja vanha uuni vuodelta 1979 saa siirtyä syrjään.

– Vanhassa krematoriossa ehdittiin tehdä liki 7000 tuhkausta, kertoo puistopäällikkö Esko Karttunen Seinäjoen seurakunnasta.

Uusi krematorio uuneineen ja laitteineen maksaa seurakunnalle 700 000 euroa. Yksi tärkeä osa uutta kokonaisuutta on jälkipoltin, joka puuttui vanhasta mallista.

– Nyt savukaasut menevät puhtaampana savupiippuun eli piipun päästä ei käytännössä tule savua, selittää Karttunen.

Remontin jälkeen myös arkun sisäänvienti uuniin paranee ja vainajan tuhkien keräys helpottuu.

Tuhkausten määrä laskee uudistuksen myötä

Seinäjoen uusittavassa krematoriossa tuhkausten määrä tulee laskemaan. Uusi ympäristölupa rajoittaa tuhkausten määrän viiteensataan vuodessa, kun vielä vuonna 2013 tuhkauksia tehtiin 570. Syynä laskuun on puhdistuslaitteiston puuttuminen.

– Amalgaamipaikoissa on ihmiskehossa elohopeaa, jota on laskettu olevan noin kaksi grammaa jokaisessa vainajassa keskimäärin. Sen takia suodatinlaitteistot vaaditaan yli viidensadan tuhkauksen määrissä. Suojeltuun siunauskappelirakennukseen ei voida tehdä suodatuslaitteistoa, joten tuhkausten määrä on meillä viisisataa, taustoittaa Esko Karttunen.

Puistopäällikkö arvioi, että tuhkauksia voidaan joutua ohjaamaan tulevina vuosina muualla aina loppuvuodesta.