1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Ukrainan evakoille rekallinen lämpimiä vaatteita Suomesta

"Kiitämme siskoja ja veljiä ja ystäviä Suomesta". Sukkaparin tarkkuudella laskettu avustuslasti pääsi lopulta perille Vynnykyyn, johon on majoittunut parisataa Itä-Ukrainan sotapakolaista.

Lämmin takki Suomesta päätyi tarvitsevalle tytölle Vynnykyn pakolaisleirille Ukrainaan. Kuva: Yle / Jelena Pavlenko

Joukko suomalaisia ja Suomessa asuvia ukrainalaisia järjesti syksyn aikana keräyksen, jolla autetaan Ukrainan sotaa paenneita evakkoja eli maan sisäisiä pakolaisia. Heitä on arviolta lähes puoli miljoonaa.

Ukrainan valtio ei kykene huolehtimaan kaikista, ja suuri osa on vapaaehtoisten avun varassa - niin myös Lvivin kaupungin liepeille Vynnykyn vanhaan kasarmiin majoittuneet sotapakolaiset. Heidän arjestaan kerrotaan torstainSilminnäkijä-ohjelmassa.

Hanni-Katja Hyvärinen laittoi ystävineen pystyyn keräyksen, jolla Itä-Ukrainan sotaa paenneille saatiin nopeassa tahdissa talveksi rekallinen lämpimiä vaatteita. Kuva: Yle.

Sukkaparin tarkkuudella luetteloitu

Yksityishenkilöiden keräystä Suomessa veti Hanni-Katja Hyvärinen. Avustusvaatelaatikot  lähtivät kohti Ukrainaa 25. marraskuuta. Huolellisesti sukkaparin tarkkuudella luetteloidut ja punnitut laatikot saivat maahantuloluvan reilun kuukauden odottelun jälkeen.

- Täällä on hikoiltu päiväkausia pakaten ja laskien ja punniten ja pakaten ja laskien ja punniten… ja nyt, lopultakin kuorma lähtee liikkeelle, upea tunne, huokaa Hanni.

Osa joutunut lähtemään kesäkamppeissa

Vynnykyn vanhalla kasarmilla lähellä Lviviä asuu parisensataa evakkoa. Osa on lähtenyt pelkissä kesäkamppeissa, sananmukaisesti luotisateessa. Mutta kotiinpaluusta ei ole tietoa, ja talven kylmyyskin on jo tulossa. Siksi lämpimät vaatteet ovat enemmän kuin tarpeen.

Hanni-Katja Hyvärinen kuvaa kuinka rekka lähtee

Itse keräys organisoitiin lokakuussa nopealla aikataululla, mutta sen jälkeen alkoi taistelu byrokratian kanssa.  Tullimääräykset ovat pilkuntarkkoja.

Venäjää puhuva rekkakuski ei ole ensimmäistä kertaa liikkeellä, hän on vienyt jo muutaman avustusrekan ongelmitta perille. Apua on lähettänyt myös Suomen Punainen Risti.

Iloisia uutisia, kuorma perillä!

Avustushankkeen keskeisiä puuhahenkilöitä kokoontui Hannin kotiin kolme päivää rekan lähdön jälkeen, pohtimaan avustustoiminnan jatkoa. Keskustelun alkajaisiksi Aleksei Titievski soitti rekkakuskin kännykkään.

- Jippii, rekka on jo Ukrainassa, Lvivissä odottamassa tullausta, kuulutti Aleksei talkooväen riemuksi.

Ennenaikainen joulu. Tyttö löysi aarteen suomalaisten avustusrekasta. Kuva: Yle / Jelena Pavlenko

Huoli hankalasta rajanylityksestä oli siis ainakin tällä erää turha. Avustusryhmä jäi pohtimaan seuraavan kuorman logistiikkaa ja säilytyspulmia hyvillä mielin. Aikomus on myös saada rahankeräyslupa, tai löytää sopiva yhdistys, jolla lupa jo on yhteistyökumppaniksi.

Vastaanotto liiankin innokas

Joulukuun alussa leiriläiset saivat ennenaikaisen joulun, kun kuorma tuli perille.

Suomesta lämpöä Ukrainan talveen. Vynnykyn pakolaisleiri sai joulukuun alussa rekallisen vaatteita Suomesta. Kuva: Yle / Jelena Pavlenko

- Aluksi oli syntynyt hiukan ryysistä kun ihmiset olivat käyneet kilpaa laatikoiden kimppuun, Hanni kertoo kuulleensa ystävältään Sergeiltä joka kuuluuu leirin johtajiin.

Mutta alkurysäyksen jälkeen oli jakaminen jatkunut rauhallisemmin.

Apua tarvitaan pitkään

Vynnykyn leiri sijaitsee vanhassa sotilastukikohdassa. Leiriläiset ovat kunnostaneet ja kunnostavat edelleen rapistuneita kasarmirakennuksia ihmisasumuksiksi. Mutta ahtaasti he joutuvat asumaan, eikä esimerkiksi lämmityksestä alkaneelle talvelle ole takeita. Silti tämä on onnekas leiri verrattuna eräisiin muihin leireihin, joissa puute on vielä pahempi.

- Osa tästäkin kuormasta menee muihin leireihin, joissa tarvikepula on myös erittäin paha, Hanni kertoo.

Puoli miljoonaa evakkoa on valtava ponnistus Ukrainalle. Iso osa jää edelleen vapaaehtoisten avun varaan.

ruutukaappaus videosta kiitos suomalaisille

Lisää aiheesta: Silminnäkijä Apua Ukrainan pakolaisille to 4.12.2014 klo 20

Olli Kangas