1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjat

Pojat lukevat vessahuumoria ja scifiä sisältäviä kirjoja

Viime päivinä on puhuttu paljon siitä, miten lapsia ja nuoria ja erityisesti poikia saataisiin lukemaan enemmän. Yle Turku lähti selvittämään, mitä kirjoja pojat tykkäävät lukea ja mitä kirjastotädit heille suosittelevat. Joukosta löytyy jännitystä, taistelua, tietoa sekä humoristisia kirjoja.

kirjat
Pino lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja.
Esa Töykkälä / Yle

– Poikalapsia kiinnostavat jännitys, kauhu, taistelu sekä humoristiset kirjat, kertoo Turun pääkirjaston kirjastonhoitaja Sari Järvinen.

Erin Hunterin Soturikissat-sarja on noussut 10–12-vuotiaiden poikien keskuudessa erittäin suosituksi. Kotimaisista tekijöistä taas Kalle Veirton Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka vetää poikia selvästi puoleensa.

Humoristisista kirjoista poikien suosioon ovat nousseet yhdysvaltalaisen Dav Pilkeyn kirjoittamat Kapteeni Kalsari -sarjan kirjat.

– Kirjoissa on erittäin paljon vessahuumoria, mikä on aina poikien keskuudessa suosittua. Poikalapset lainaavat myös hyvin paljon sarjakuvia. Aivan huippusuosittu sarjakuva on televisiosta tuttu Simpsonit. Simpsonit on aina lainassa, kertoo Järvinen.

Järvinen suosittelee fantasiasta kiinnostuneille poikalapsille Timo Parvelan kirjoittamaa Tuliterää, jossa on paljon taisteluja ja jännitystä. Vähän nuoremmille lukijoille Järvinen taas suosittelee Martin Widmarkin kirjoja.

Pojille pitää kertoa mitä kaikkea on saatavilla

– Nuorempia poikia kiinnostavat selvästi scifi, dystopia sekä tietokirjat, kertoo Turun pääkirjaston nuorten osaston kirjastonhoitaja Merja Lundén.

Lundén on nuorissa pojissa havainnut sen, että heitä kiinnostavat melkein kaikki, mitä kirjavinkkarit kertovat. Lundenin mielestä pojille pitää kertoa enemmän, mitä kirjoja ylipäänsä on saatavilla ja avata sitä ainestoa heille.

Huippusuosituksi on noussut David Lagercrantzin Minä, Zlatan Ibrahimovic.

– Kirja oli niin suosittu, että sitä piti tilata lisää, Lundén kertoo.

Yksi suosituimmista kirjoista on tällä hetkellä Rick Yanceyn scifi-kirja 5. aalto. Lundén mainitsee eritoten Aleksi Delikouraksen kirjat, jotka ovat saaneet nuoret pojat vihdoinkin lukemaan.

– Aleksin nörttikirjat ovat supersuosittuja, jatkaa Lundén.

Lue seuraavaksi