Mr. Maahanmuuttaja: Tutustukaa naapureihin

Työn tai asunnon saaminen syrjäytymisvaarassa olleelle maahanmuuttajanuorelle ilahduttaa vuoden maahanmuuttajamieheksi valittua Aadan Ibrahimia.

Kotimaa
Aadan Ibrahim.
Aadan Ibrahim.Mikko Kuusisalo / Yle

Motivoitunut, ahkera, ystävällinen ja auttavainen – muun muassa näillä sanoilla Aadan Ibrahimin tuntevat ihmiset kuvailevat vuoden 2014 Mr. Maahanmuuttajaa.

Vantaalaiselle Ibrahimille myönnettiin torstaina Suomen pakolaisavun Mr. Maahanmuuttaja -tunnustuspalkinto hänen ansioituneesta työstään maahanmuuttajanuorten hyväksi. Somalialaistaustainen Ibrahim työskentelee R3-yhdistyksessä, jonka tarkoituksena on muun muassa edistää maahanmuuttajanuorten asemaa yhteiskunnassa ja estää heidän syrjäytymistään.

– Palkitsemalla Ibrahimin haluamme muistuttaa, että vaikeistakin taustoista ponnistavat maahanmuuttajat osallistuvat yhteiskunnan rakentamiseen, kertoo Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Kymmenvuotiaana yksin Suomeen

Nyt 29-vuotias Ibrahim muutti Suomeen vuonna 1996. Somalian levottomuuksia pakoon lähtenyt poika oli tuolloin vain kymmenvuotias ja saapui maahan ilman vanhempiaan. Ibrahimin parikymmenvuotias sisko oli muuttanut Suomeen vain paria vuotta aikaisemmin.

Sisarusten vanhemmat jäivät Afrikkaan ja perheen yhdistäminen kaatui lopulta rahapulaan.

– Suomi tuntui aluksi oudolta. Kulttuuriero oli suuri ja ikävöin perhettäni. En ollut juurikaan nähnyt aikaisemmin valkoihoisia ihmisiä ja suomalaiset tuntuivat niin hiljaisilta. Kaikkialla oli metsää ja ensimmäisenä talvena opettelin lumessa kävelemistä.

Aadan Ibrahim kertoo, että hänellä oli kuitenkin suuri halu tulla toimeen ja kotoutua vieraaseen maahan. Nuoriso-ohjaajaksi valmistumisen jälkeen Ibrahim kävi armeijan ja aloitti työt maahanmuuttajanuorten parissa Vantaalla.

R3:n toimintaa Ibrahim pitää tärkeänä, sillä virastojen työntekijöillä ei ole aina aikaa ottaa ongelmien parissa painiskelevia nuoria vastaan. Yhdistys järjestää myös "inspiraatioiltoja" nuorille, joissa maahanmuuttajat kertovat menestystarinoitaan nuorille.

– Saan työhöni aina uutta energiaa, kun saamme syrjäytymisvaarassa olleelle nuorelle työn tai asunnon.

Vuoden 2014 Mr. Maahanmuuttajaksi valittu Aadan Ibrahim.
Vuoden 2014 Mr. Maahanmuuttajaksi valittu Aadan Ibrahim sai palkintonsa Suomen Pakolaisavun tiloissa Helsingissä 4. joulukuuta.Mikko Kuusisalo / Yle

Taloustilanteesta takapakkia kotouttamiseen

Maahanmuuttajanuorten työttömyys ja asunnottomuus ovat juurikin niitä ongelmia, joihin Ibrahim haluaisi kiireesti muutosta.

– Taloustilanne on vaikuttanut myös kotouttamiseen ja se näkyy asuntopulana. Nyt pitää keksiä uusia ratkaisuja ja tapoja. Olemme saaneet Vantaalla hyviä kokemuksia esimerkiksi soluasunnoissa asumisesta.

Hän ihmettelee myös kielikurssien huonoa saatavuutta.

– Ei voi olla niin, että kielikurssille pääsemistä voi joutua odottamaan vuoden. Samaan aikaan nuorille maksetaan tukia ja se passivoittaa.

Myös paikallisiin tutustuminen nopeuttaisi Ibrahimin mielestä maahanmuuttajien sulautumista yhteiskuntaan.

– Tutustukaa naapureihin, Aadan Ibrahim kannustaa niin maahanmuuttajia kuin syntyperäisiä suomalaisia.

Mr. Maahanmuuttajan vuosi jatkuu paitsi maahanmuuttajien aseman puolestapuhumisella, niin myös jännittäessä. Ibrahimin vaimo ja pieni lapsi odottavat parhaillaan perheenyhdistämispäätöstä Somaliassa.

– Vuodenvaihteessa saattaisi jo onnistua, Ibrahim sanoo toiveikkaana.