Tero Pitkämäki ja Niina Kelo edustavat Linnassa jo neljännen kerran

Vaikka Tero Pitkämäki ja Niina Kelo eivät ole ensikertalaisia itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla, tilaisuus jännittää heitä. Itsenäisyyden merkitys on muuttunut pojan syntymän myötä.

Kotimaa
Tero Pitkämäki, Niina Kelo ja vauva Jimi perhekuvassa
Tero Pitkämäki ja Niina Kelo lähtevät Linnan juhliin jo neljättä kertaa.Birgitta Vuorela / Yle

Tero Pitkämäki astelee Linnan juhliin puolisonsa Niina Kelon kanssa neljännen kerran. Pariskunta on päässyt nauttimaan presidentinlinnan humusta jo kaksi kertaa ja viime vuonna he nauttivat Tampere-talon tunnelmasta.

– Nyt on ihan mielenkiintoista mennä katsomaan, millainen remontti on ollut ja mitä muutoksia on tullut, Kelo kertoo.

Vaikka Pitkämäki ja Kelo ovatkin jo juhlissa konkareita, jännittää tilaisuus edelleen.

– Ei sinne ihan sillä lailla voi lähteä, ettei yhtään jännittäisi, Pitkämäki kertoo.

Jännittävin osuus monelle vieraalle on kättely. Pitkämäki kertoo kättelyn koittavan jopa yllättävänkin nopeasti juhliin saavuttaessa. Mitä he aikovat sanoa presidenttiparille?

– Kyllä aina jotakin, toivottanut vähintään hyvää itsenäisyyspäivää tai kiittänyt kutsusta tai jotakin vastaavaa. Ei siinä hirveästi voi jäädä jutustelemaan, että aika lyhyesti, Kelo kertoo.

Itsenäisyys tärkeintä, ei pukeutuminen

Kelo kertoo kutsun juhliin tulleen pariskunnalle yllätyksenä. Täten valmistautuminen ja etenkin puvun hankkiminen on jäänyt viime tippaan. Kelon mukaan hän pukee Linnan juhliin ylleen käytännöllisen puvun, jonka kanssa ei tarvitse jännittää. Jotain hän suostuu paljastamaan tulevasta puvustaa.

– Siinä on vähän pinkkiä väriläiskänä, mutta muuten on aika tumma. Siinä on paljon mustaa pitsiä.

Kelo vastaa itse omasta juhlameikistään, kampauksen hän teettää Järvenpäässä. Pitkämäen frakki löytyi valmiina kaapista. Kuitenkin puvulle on tehty tarkastus, jotta mitat täsmäävät, puku on puhdas ja silitetty.

– Pitää tarkastaa, ettei ole mitään meikkejä olkapäällä, jos on halannut naisia pari vuotta sitten joillakin juhlilla, Pitkämäki hymyilee.

Linnan juhliin on tänä vuonna kutsuttu paljon keihäänheittäjiä. Pitkämäki on otettu, että lajia ja lajin ammattilaisia, niin uusia kuin vanhojakin, kunnioitetaan kutsuilla. Pienet huoneet ja sokkeloiset käytävät voivat kuitenkin tuottaa monille ongelmia löytää tuttaviaan. Vaikka ystäviä ei löytyisikään, ei keskustelukumppaneiden löytyminen tuota ongelmaa.

– Joka vuosi on mukava tavata myös uusia tuttavuuksia, Pitkämäki kertoo.

Syötävät ja juotavat

Linnan juhlat ovat kuuluisat vieraiden näyttävien pukujen lisäksi myös tarjoiluistaan. Yksi asia mitä pariskunta odottaa innolla on juuri ruoka. Kelon mukaan juhlissa saa kyllä vatsansa täyteen, vaikka syötävät koostuvatkin suupaloista.

– Kyllä minä aion siellä ruokatarjoilujen äärellä viettää aikaa ja kokeilla niin montaa lajiketta, kun pystyy, Pitkämäki kertoo.

Myös juhlien kuuluisa booli kuuluu nautittavien asioiden listalle. Puheet boolin vahvuudesta pariskunta allekirjoittaa.

– Vaikutuksen huomaa, ei se ole laimeimmasta päästä. Ei voi litrakaupalla ruveta litkimään, täytyy olla varuillaan, Pitkämäki kertoo.

Illan aikana pariskunta aikoo valloittaa myös tanssiparketin. Mitään suurempaa irroittelua ei ole luvassa, sen rajoittaa jo tanssilattian tungos.

– Ei mitään tanssii tähtien kanssa kategoriaa ei ole luvassa, ainakaan minun osaltani, Pitkämäki kertoo.

– Kunhan vain massan mukana liikkuu, Kelo täydentää vastausta.

Jatkoille siirtymisestä Pitkämäki ja Kelo eivät ole tehneet päätöksiä, vaikka Jimi-poika jääkin isovanhempien hoitoon Järvenpäähän.

"Hyvä maa kasvattaa jälkikasvua"

Pitkämäelle ja Kelolle itsenäisyys merkitsee erityisesti turvallisuutta. Vaikka Pitkämäki on kisamatkoillaan päässyt vierailemaan jokaisessa maanosassa, ei hän muuttaisi pois Suomesta.

– Suomi on ollut aina se kotimaa, jonne haluaa palata, Pitkämäki kertoo.

Itsenäisyyden merkitys on kasvanut perheenlisäyksen myötä. Kelon mukaan Suomi on hyvä maa kasvattaa jälkikasvua.

– Toivottavasti Suomi olisi turvallinen maa jatkossakin, Kelo ja Pitkämäki toteavat.