1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Guggenheimien kivinen tie

Guggenheim-säätiön museounelmista moni on jäänyt maailmalla vain haaveeksi. Helsingin arkkitehtuurikilpailu ei takaa museon rakentamista ja Guggenheimin Abu Dhabin suurprojektikin näyttää yhä vain hiekkakentältä, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Satu Nurmio.

Ulkomaat
Satu Nurmio
Yle

Oletteko kuulleet Urdaibain Guggenheimista? Ei moni muukaan. Museosäätiö Solomon R. Guggenheim on selvittänyt museon rakentamista jättimenestyneen Guggenheim Bilbaon lähistölle luonnonsuojelualueelle Espanjan Baskimaahan. Museohanke on kuitenkin jäänyt Baskimaan sisäpoliittisen kiistelyn keskelle eikä ole pahemmin edennyt sitten vuoden 2009 selvityksen jälkeen.

Entä mitäköhän kuuluu Guggenheim Abu Dhabille? Yle Uutiset on kysynyt asiaa aiemmin Guggenheim-säätiöltä Yhdysvalloista. Vastaus on ollut, ettei aiheesta ole uutta kerrottavaa. Nyt Helsingissä vieraillut säätiön johtaja Richard Armstrong suostui arvioimaan, että museo avataan aikaisintaan tämän vuosikymmenen lopulla. Suunnitellun museorakennuksen viereen on noussut melkein valmis Louvre-museo, mutta Guggenheim Abu Dhabin tilalla ilmakuvissa näkyy vain Saadiyat-tekosaaren paalutettu pohja.

Muistatteko muuten Guggenheim Salzburgin? Guggenheim-säätiö selvitti museon rakentamista Itävaltaan vuonna 1990, jo ennen Bilbao-museon rakentamista. Museorakennuksen suunnitteli arkkitehti Hans Hollein. Säätiön mukaan hanke kaatui rahoituksen ja poliittisen tuen puutteeseen.

Vaikka ovat ne Guggenheim-suunnitelmat ajatuneet poliittiseen sotkuun muuallakin. Brasilian Rio de Janeirossa säätiö ja kaupunki allekirjoittivat sopimuksen museohankkeesta, mutta sopimus raukesi, kun oikeus katsoi, ettei kaupungin pormestarilla ollut oikeastaan valtuuksia sopia asiasta.

Sitten oli vielä ne Meksikon Guadalajaraan, Hongkongiin, Taiwanin Taichungiin ja Tokioon tehdyt selvitykset museoista, kulttuurialueiden kehittämisistä tai väliaikaisista näyttelypaviljongeista. Niistä mikään ei toteutunut.

Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailu ratkeaa ensi kesäkuussa. Poliittista päätöstä museon rakentamisesta ei ole.

Olisiko Helsingin kaupunginvaltuusto valmis päättämään 130 miljoonaa euroa maksavasta museorakennuksesta? Entä valtio osallistumaan sen rahoitukseen? Vai jääkö projektista käteen vain keskustelua museoiden merkityksestä ja paljon puhetta arkkitehtuurista?

Yksi eurooppalainen menestystarina Guggenheimilla on: Bilbao. Sopimus säätiön ja Bilbaon kanssa oli raukeamassa vuodenvaihteessa, mutta kumpikaan osapuoli ei halunnut luopua menestyskonseptista. Viime hetkellä syntynyt sopimus kertoo kuitenkin siitä, että säätiön ja Bilbaon kesken on käyty kovaa vääntöä rahoista ja vallasta. Bilbao maksaa säätiölle yhä pitkän pennin, mutta saa uudessa sopimuksessa yhä enemmän sanavaltaa säätiössä.

Se sanavalta voi ulottua myös Suomeen. Sopimustekstissä kuitenkin mainitaan, että Bilbaolle Guggenheim Helsinki -projekti on ihan ok. Ja niin on muuten se Guggenheim Urdaibaikin.

Lue seuraavaksi